Statement VVD bij Nieuwbouw De Velduil

Tijdens de raad van 15 februari werd de verklaring van geen bedenkingen voor de nieuwbouw van kindcentrum De Velduil en gymzaal Eggeveld. VVD raadslid Ruud Vis liet weten tevreden te zijn over het voorstel.

Voorzitter, in de ruim 8 jaar dat ik raadslid ben is denk ik de meest gehoorde zin bij ruimtelijke ontwikkelingen; ‘we zijn niet tegen de ontwikkeling op zichzelf, maar wel over’ en dan volgt vaak een voorbeeld met een argument waarin de persoonlijke voorkeur naar voren wordt gebracht. En dat maakt dit soort ontwikkelingen bijster interessant voor de smulpapen van participatie trajecten en voor diegene die uiteindelijk de keuzes moeten maken voelt het wellicht soms wat als een spagaat. Bij dit voorstel werd tijdens de RTG duidelijk dat ook deze ruimtelijke ontwikkeling precies past binnen bovenstaande zeer beknopte doch scherpe analyse. Niemand is immers tegen de bouw van de nieuwe school of van de nieuwe gymzaal, en nu komen de mitsen en maaren, maar wel de beoogde locatie van de gymzaal.

Vanuit het schoolbestuur is aangegeven nadrukkelijk de warme contacten met de buurt te willen blijven opzoeken en dat vind ik belangrijk. Een goede verstandhouding maakt het voor iedereen prettig.

Voorzitter laat ik maar open kaart spelen, de VVD fractie is tevreden over het voorstel dat nu voorligt. Wat ons betreft is er voldoende gedaan om het maximale uit het ontwerp te halen en de buurt hierin mee te nemen. En natuurlijk heeft de buurt aangegeven niet geheel tevreden te zijn en dat is ook oprecht spijtig. Daar ik op dit moment niet het idee heb dat wanneer we de participatie zouden oprekken er een ander plan naar voren zou komen meegenomen ook de mogelijke vertraging dat dit zou veroorzaken, kies ik er niet voor om nog een laatste poging te doen met de omwonenden om tot een ander inzicht te komen.

Daarnaast heeft het verkregen inzicht na de toezegging op de prijsontwikkeling me doen realiseren dat tijd geld is en dus zijn we gebaat bij voldoende voorgang en zo min mogelijk vertraging.

Laatste punt voorzitter betreft de verplaatsing van de voetbalkooi. Er zijn tijdens de RTG zorgen geuit over overlast. Ik begrijp heel goed dat de nieuwe buren van de voetbalkooi niet zitten te wachten op het verhuizen van overlast. Hierom wil ik de portefeuillehouder dan ook vragen extra alert te zijn dat wanneer er daadwerkelijk overlast wordt ervaren hier zoals gebruikelijk adequaat op te acteren zodat het probleem niet meeverhuist maar wordt verbannen.”