Criminaliteit in Houten in december

Zoals u weet is veiligheid voor de VVD een belangrijke prioriteit. Om een goed beeld te hebben van de criminaliteit in Houten publiceren we iedere maand een overzicht van inbraken in auto's en woningen in de gemeente Houten.

December was een maand met twee gezichten: het aantal autoinbraken halveerde ten opzichte van november, sinds september was het aantal autoinbraken (22) niet zo laag. Het aantal woninginbraken was echter erg hoog. Na de daling in november steeg het aantal inbraken weer tot het niveau van de maanden ervoor. Het jaar werd hiermee afgesloten met een toename van het aantal inbraken met 4,5% 

Aantal inbraken in december 2014

In onderstaande tabel is weergegeven hoe de verdeling tussen autokraken, woninginbraken en pogingen daartoe is. Het is goed te zien dat het aantal woninginbraken weer terug is op het niveau dat sinds de vakantieperiode gebruikelijk was. Alle inspanningen van de gemeente, politie en oplettende inwoners ten spijt lijkt deze verhoging nu door te zetten. Dat zou erg jammer zijn aangezien het aantal woninginbraken over het hele jaar juist een daling van 15% liet zien in het aantal 'geslaagde' inbraken (78 t.o.v. 92 in 2013). Het aantal pogingen daalde nog harder: van 54 naar 36 (-33%). 

Aantal meldingen per maand in 2014

Voor wat betreft het aantal autoinbraken was 2014 duidelijk slechter dan 2013; een stijging van 20% ten opzichte van een jaar eerder en daarmee exact evenveel als in 2012. In december werden vooral De Slag (6 autoinbraken, 2 woningen) en De Camp (4 autoinbraken, 2 woningen) getroffen. Niet voor het eerst in 2014; in onderstaande tabel is het aantal meldingen van inbraken te zien over het hele jaar. Hierin is duidelijk dat de Doorkade (parkeerplaats bij de Expo) en Koedijk (parkeerplaats bij de Colonie) de onbetwiste top zijn voor autoinbrekers. De Camp is als woonwijk vervolgens de meest getroffen plek in Houten met 31 autoinbraken en 7 woninginbraken. De Slag volgt op enig afstand, maar met de Staart samen is duidelijk dat Houten Noord Oost zeer geliefd is bij inbrekers. Met de nabijheid van de aansluiting op de A27 lijkt een snelle vluchtweg een goede reden 

Zoals eerder aangegeven heeft VVD Houten eerder gepleit voor ANPR camera's op de Rondweg. Deze camera's registreren kentekens van auto's van bij de politie bekende criminelen. In die instanties heeft de burgemeester de plaatsing van deze camera's niet willen uitvoeren. Met deze gegevens in de hand zou op z'n minst een proef met een mobiele camera op de Staart kunnen laten zien of dit effect heeft. Een proef in de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in het verleden succes gehad: in de weken dat deze camera opgesteld was (inclusief een bord waarop aanwezigheid hiervan stond aangegeven) daalde het aantal inbraken naar nihil. 

Waar werd ingebroken in 2014?