Extra raadsvergadering over geheimhouding documenten Goyerbrug

Op 30 augustus wordt een extra raadsvergadering gehouden in Houten. Hierin wordt besproken of de documenten met betrekking tot de heroverweging van Windpark Goyerbrug geheim moeten blijven of openbaar gemaakt moeten worden.

Dat er in de gemeenteraad documenten worden die geheim zijn klinkt misschien vreemd: hebben de raadsleden en het college dan soms iets te verbergen? Waarom wordt er mogelijk voor gekozen om de documenten niet openbaar te maken? Het antwoord is eenvoudig: het liefst willen we alle documenten en overwegingen die leiden tot een besluit in de openbaarheid. Op die manier kan iedereen onze overwegingen goed begrijpen en toetsen aan de informatie die tot het besluit hebben geleid. 

Maar wat als de openbaarheid van die stukken nadeel oplevert voor de gemeente en haar inwoners? Dat kan bijvoorbeeld als de inhoud van de documenten informatie aan een partij (in dit geval een initiatiefnemer) levert waarmee de onderhandelingspositie versterkt wordt of zelfs gebruikt kan worden in een rechtszaak tegen de gemeente. De (financiĆ«le) gevolgen kunnen erg groot zijn. 

Dan kan de conclusie zijn dat het verstandiger is om die stukken niet of pas openbaar te maken nadat dat nadeel niet meer op kan treden, bijvoorbeeld omdat alle procedures zijn doorlopen. De VVD fractie is van mening dat zoveel als mogelijk openbaar gemaakt moet worden, echter niet als dat de positie van de gemeente en de inwoners schaadt. 

Omdat het windpark Goyerbrug in de volgende raadscyclus (rondetafelgesprek op 6 september en raadsvergadering op 20 september) wordt besproken, is besloten om in een extra raadsvergadering een besluit te nemen over de geheimhouding van de heroverwegingsdocumenten. Op die manier weten we wat er wel en niet in de openbaarheid besproken kan worden. 

De raadsvergadering start om 20:00 uur, deze kan fysiek bijgewoond worden door publiek. De vergadering wordt daarnaast live uitgezonden via Notubiz en kan dus ook vanuit huis worden gevolgd. Een gedeelte van de raadsvergadering zal besloten zijn, op die momenten is het voor publiek niet mogelijk om aanwezig te zijn of de vergadering digitaal te volgen.

Agenda

  1. Opening
  2. Vaststellen agenda
  3. Aanwijzingsbesluit 2e plv. griffier
  4. Aanwijzingsbesluit raadsadviseur/1e plv. griffier
  5. Bekrachtiging geheimhouding op documenten heroverweging Windpark Goyerbrug
  6. Bekrachtiging geheimhouding beantwoording nadere vragen AKD
  7. Schorsing
  8. Heropening besloten debatraad
  9. Schorsing
  10. Heropening Openbare Besluitvormende raad aan besloten debatraad
  11. Bekrachtiging geheimhouding op documenten heroverweging Windpark Goyerbrug
  12. Bekrachtiging geheimhouding beantwoording nadere vragen AKD
  13. Vaststellen geactualiseerde lijst openstaande toezeggingen en moties 30 augustus 2022
  14. Vaststellen besluitenlijst van de vergadering van de raad van 5 juli
  15. Vaststellen doorlopende lijst van ingekomen stukken van 30 augustus 2022
  16. Sluiting