Raadsvoorstel Collectieve Zorgverzekering Minima Momenteel kent Houten een collectieve zorgverzekering voor mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. Minima maken over het algemeen meer gebruik van zorg. Zij hebben echter niet altijd voldoende middelen om die zorg te kunnen betalen. Enerzijds kan dit leiden tot het ontstaan van schulden op het moment dat iemand wel gebruik maakt van zorg maar hier eigenlijk geen geld voor heeft. Anderzijds kan deze situatie ook leiden tot zorgmijding en daarmee mogelijk tot een verslechtering van iemands gezondheid. Dit kan weer leiden tot andere problemen (zoals een afname van de mobiliteit, niet kunnen werken), die een belemmering kunnen vormen om mee te doen in de samenleving. Het doel van de collectieve ziektekostenverzekering voor minima is om de toegang tot betaalbare zorg voor deze groep te waarborgen, zodat deze mensen een beroep kunnen doen op de zorg die zij nodig hebben. VVD Houten ziet er op toe dat de regeling sociaal rechtvaardig is: ruim genoeg om mensen die dit echt nodig hebben tegemoet te komen, maar niet te ruim zodat voorkomen wordt dat de armoedeval vergroot wordt wanneer minima hun situatie verbeteren.
Raadsvoorstel Delegatiebesluiten De raad heeft een aantal bevoegdheden overgedragen aan het college. De desbetreffende delegatiebesluiten zijn opgenomen in een overzicht van overgedragen bevoegdheden dat hoort bij het Algemene delegatiebesluit van de gemeente Houten. Voorgesteld wordt het overzicht aan te passen in verband met het volgende:
- De raad heeft in 2011 de bevoegdheid om zienswijzen te geven op de jaarstukken van de gemeenschappelijke regelingen gedelegeerd aan het college. Om als raad meer grip te krijgen op de gemeenschappelijke regelingen is het wenselijk deze delegatie in te trekken.
- Het kan zijn dat in het kader van de uitvoering van een bouwplan of project op korte termijn een deel van de weg aan het openbaar verkeer moet worden onttrokken. Delegatie van de bevoegdheid om hiertoe te besluiten maakt het mogelijk om voortvarender te werk te gaan. Hieraan worden wel voorwaarden verbonden, met name in verband met het aantal noodzakelijke parkeerplaatsen. Het is gebruikelijk dat het college door de raad te nemen besluiten
(bijvoorbeeld een ontwerpbestemmingsplan) ter inzage legt, opdat burgers zienswijzen kunnen indienen. Formeel moet de raad dit zelf doen. Door delegatie komt de bevoegdheid bij het college te liggen en kan de in de praktijk goed werkende handelwijze worden voortgezet.
Besluitvormende raad Na de schorsing wordt naast deze onderwerpen ook een besluit genomen over enkele andere raadsvoorstellen, zie hiervoor de agenda onderaan dit artikel.
Indien u over bovenstaande onderwerpen van gedachte wilt wisselen met de VVD-fractie dan kunt u contact opnemen via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.
De voltallige gemeenteraad
AGENDA
03.0. Collectieve zorgverzekering minima (CZM)
06.0. Collectieve zorgverzekering minima (CZM)
08.0. Nota Risicomanagement en Weerstandsvermogen Algemene Dienst 2014
09.0. Financiƫle verordening ex artikel 212 Gemeentewet
10.0. Maandelijkse begrotingswijziging november 2014
11.0. Vaststellen geactualiseerde lijst openstaande toezeggingen en moties d.d. 25 november 2014
12.0. Vaststellen verslag van de vergadering van de raad van 30 oktober 2014
12.1. Vaststellen van het verslag van de vergadering van de raad van 4 november 2014