Rondetafelgesprekken dinsdag a.s. over bestemmingsplan, duurzame woningbouw en meer

Dinsdag 13 september zijn er weer een rondetafelgesprekken. Op de agenda staan de meest uiteenlopende onderwerpen: een gewijzigd bestemmingsplan aan het Overeind 22 in Schalkwijk, extra krediet voor verduurzaming van Fort Honswijk, de Jaarrekening van het Recreatieschap, de tweede begrotingswijziging van Werk en Inkomen Lekstroom, de ambitiebepaling convenant duurzame woningbouw en vervangingskredieten voor buitensportvelden. Genoeg te bespreken!

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen weer live bijgewoond worden, rondetafelgesprek 1 kan ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
  120:00uRaadszaal / Notubiz

Robert Paling

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Overeind 22 Schalkwijk en Besluit Hogere waarden




Jan Rinkel

Extra krediet verduurzaming Fort Honswijk

  


Mathieu Cox

Ontwerp Jaarrekening 2021 Recreatieschap Stichtse Groenlanden




Mathieu Cox

Tweede Begrotingswijziging WIL

  220:00ukamer 0.46+0.47

Bibi Verbeek

Ambitiebepaling convenant duurzame woningbouw




Bibi Verbeek

Vervangingskredieten buitensportvelden

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergadering van 4 oktober besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Overeind 22 Schalkwijk en Besluit Hogere waarden

Op 14 april 2022 heeft het college besloten om het ontwerp bestemmingsplan "Overeind 22, Schalkwijk" ter inzage te leggen. Het plan betreft de herontwikkeling van het perceel aan het Overeind 22 te Schalkwijk. Op het perceel staat momenteel een vrijstaande, monumentale woonboerderij met bijgebouwen.

Het perceel heeft een woonbestemming ter plaatse van de woning en een agrarische bestemming op het erf achter de woning. De herontwikkeling gaat uit van het concept van een ‘ecodorp’, waarbij men op een uitgebreide en duurzame manier met elkaar samenleeft in onderlinge verbondenheid. Binnen de bestaande bestemmingen ontbreken de bouw- en gebruiksmogelijkheden voor de gewenste gebouwen en functies. Dit bestemmingsplan voorziet in een passend planologisch regime, waarin het beoogde plan met maatwerk is mogelijk gemaakt.

Het ontwerpbestemmingsplan, inclusief bijlagen, heeft van 20 april 2022 tot en met 31 mei 2022 ter inzage gelegen. In deze periode is één zienswijze ontvangen. Naar aanleiding van de zienswijze zijn gesprekken gevoerd tussen initiatiefnemer en de indiener van de zienswijze. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen in het bestemmingsplan en het erfinrichtingsplan. Na deze aanpassingen heeft de indiener zijn zienswijze op 7 juli 2022 ingetrokken. De aanpassingen zijn opgenomen in de ‘Nota Ambtshalve wijzigingen’ die bij het bestemmingsplan is gevoegd. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan gewijzigd door de raad vast te laten stellen.

VVD commissielid Robert Paling is tijdens het rondetafelgesprek woordvoerder bij dit onderwerp, in de raadsvergadering voert VVD raadslid Bibi Verbeek het woord.

Extra krediet verduurzaming Fort Honswijk

De gemeente Houten is sinds 2016 eigenaar van Fort Honswijk. Sindsdien is de gemeente bezig om het fort klaar te maken voor de toekomst. Het betekent dat het fort wordt gerestaureerd, verduurzaamd en vervolgens in erfpacht uitgegeven aan de stichting Fort Honswijk die, naar verwachting vanaf 1 januari 2023, het fort voor 30 jaar gaat exploiteren, samen met één of meer ondernemers die momenteel worden geselecteerd.

Voor de restauratie heeft de gemeente in 2020 € 2,35 miljoen rijkssubsidie en voor de verduurzaming een provinciale subsidie van € 1 miljoen ontvangen. Aan eigen middelen is voor deze twee onderdelen door het vorige college € 750.000 beschikbaar gesteld. In lijn met de inhoud van de raadsinformatiebrieven van 3 juni en 15 juli jl. blijken de kosten voor het verduurzamen van het Rijksmonument Fort Honswijk na aanbesteding fors hoger uit te vallen dan destijds bij het opstellen van de eerste plannen in 2019 werd verwacht. Dat heeft alles te maken met de extreme prijsstijgingen zoals die in de afgelopen twee jaar opgetreden zijn. Het college heeft, vooruitlopend op deze instemming door de raad, op 15 juli jl. reeds opdracht gegeven voor de werkzaamheden. Niet verduurzamen is geen optie aangezien dit een voorwaarde voor eerder genoemde subsidies is. Door de prijsstijgingen is € 275.000 krediet meer nodig.

VVD raadslid Jan Rinkel is tijdens het rondetafelgesprek woordvoerder bij dit onderwerp, in de raadsvergadering voert VVD raadslid Bibi Verbeek het woord.

Ontwerp Jaarrekening 2021 Recreatieschap Stichtse Groenlanden

Stichtse Groenlanden (SGL) is een recreatieschap dat recreatiegebieden beheert onder andere binnen de gemeente Houten. De gemeente Houten heeft een gemeenschappelijke regeling met SGL, samen met andere gemeenten en de provincie Utrecht. De feitelijke uitvoering van taken binnen de SGL gebeurt door Recreatieschap Midden Nederland (RMN). RMN heeft aangegeven dat zij zichzelf met ingang van eind dit jaar willen gaan opheffen. Voor de werkzaamheden die RMN verricht, is een andere partij gevonden (Staatsbosbeheer; SBB) die de werkzaamheden van RMN gaat overnemen. Hiervoor is een overeenkomst gesloten tussen SGL en SBB voor in ieder geval de komende 6 jaren. 

Het dagelijkse bestuur van SGL heeft de Ontwerp Jaarrekening 2021 opgesteld. De accountant zal deze jaarstukken in de komende periode controleren. Naar verwachting zullen in november 2022 de definitieve gecontroleerde jaarstukken gereed zijn. Dan zal de Raad daarover worden geïnformeerd. Op basis van deze Ontwerp Jaarrekening blijkt een positief resultaat van € 521.758 (gepland resultaat was € 144.641 negatief). Het verschil tussen het geplande resultaat en de realisatie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door lagere doorbelaste apparaatskosten. Ook zijn de kosten voor RMN (doorbelaste personeels- en apparaatskosten en inhuur derden) lager uitgevallen. Daarnaast zijn de kosten voor rente en afschrijvingen lager dan begroot. Dit komt vooral omdat vervangingsinvesteringen zijn uitgesteld in verband met de ontwikkeling van het nieuwe Meerjaren Onderhoudsprogramma (MJOP) en vertraging in vergunningstrajecten vanwege de PAS-wetgeving (Programmatische Aanpak Stikstof; aanpak stikstofproblematiek). Tenslotte zijn er als gevolg van de corona-maatregelen inkomsten misgelopen. Het resultaateffect hiervan bedraagt € 218.700 negatief en is onderdeel van het totale resultaat.

Voorgesteld wordt het resultaat € 521.728 toe te voegen aan de algemene reserve die nu € 580.000 bedraagt. Daarmee komt de stand van de algemene reserve op € 1.101.728. De accountant is voornemens om bij de jaarrekening een goedkeurende controleverklaring af te geven ten aanzien van getrouwheid en rechtmatigheid. Hier zal in november 2022 definitief over worden gerapporteerd.

VVD commissielid Mathieu Cox is tijdens het rondetafelgesprek woordvoerder bij dit onderwerp, in de raadsvergadering voert VVD raadslid Bibi Verbeek het woord.

Tweede Begrotingswijziging WIL

WIL legt op basis van haar tussentijdse rapportage een tweetal structurele wijzigingen en verschillende incidentele wijzigingen voor 2022 in een begrotingswijzing voor aan de raad. WIL heeft gekozen voor een begrotingswijziging om te grote verschillen met de begroting in de jaarrekening te voorkomen. Het gaat voornamelijk om technische wijzigingen. De meerjarige wijzigingen zijn verwerkt in de begroting 2023 van de gemeente Houten, uiteraard met het voorbehoud van goedkeuring van dit raadsvoorstel aan de gemeenteraad. En de wijzigingen voor 2022 zijn verwerkt in de tweede bestuursrapportage.

VVD commissielid Mathieu Cox is tijdens het rondetafelgesprek woordvoerder bij dit onderwerp, in de raadsvergadering voert VVD fractievoorzitter Eef Stiekema het woord.

Ambitiebepaling convenant duurzame woningbouw

De Provincie Utrecht heeft samen met een aantal partners het Convenant Duurzame Woningbouw opgesteld om de duurzaamheidsambities makkelijker en tegen lagere kosten onderdeel te maken van de woningbouwopgave in de provincie Utrecht. In het Convenant worden verschillende duurzaamheidsthema's bij elkaar gebracht, waarbij er boven het wettelijk minimum extra pakketten mogelijk zijn in de vorm van de ambitieniveaus brons, zilver en goud. Brons ligt dicht tegen het wettelijk minimum aan, zilver stijgt daarboven uit en goud is een echte koplopersambitie.

De gemeente Houten sluit aan bij het Convenant Duurzaam Bouwen op het niveau zilver. Het bestaande beleid van de gemeente scoort inmiddels op veel onderdelen het niveau goud. Keuze voor goud houdt echter in dat 100% circulair bouwen uitgangspunt is. Aan dit criterium kan niemand nog voldoen de komende jaren en daarmee is de kans op stagnatie in de projecten vanwege circulariteit aanzienlijk. De mogelijkheden van circulair bouwen worden wel verder onderzocht en het college overweegt een pilot op het gebied van circulariteit.

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp.

Vervangingskredieten buitensportvelden

In de programmabegroting 2022 zijn vijf sportvelden benoemd waarvoor vervangingskredieten zijn verleend. Uit recent onderzoek blijkt echter dat deze velden nog niet aan vervanging toe zijn, maar dat er wel drie andere velden zijn die moeten worden vervangen. De vervanging van deze velden is urgent, omdat gebleken is dat deze velden voor aankomend speelseizoen (september 2022 – juni 2023) niet zullen worden goedgekeurd. Dit houdt in dat er geen officiële sportwedstrijden op gespeeld mogen worden. 

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp.