Volle agenda Rondetafelgesprekken 22 november

Dinsdag 22 november zijn er weer rondetafelgesprekken in de gemeente Houten. Op de agenda staan diverse en uiteenlopende onderwerpen. In dit artikel kun je lezen waar de onderwerpen over gaan en wie de gesprekken namens de Houtense VVD voert.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen weer live bijgewoond worden, rondetafelgesprek 1 kan ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  122/11 19:30uRaadszaal / Notubiz

Bibi Verbeek

Doelgroepenverordening voor sociale huur, middenhuur en betaalbare koop




Bibi Verbeek

Adviescommissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit Houten

  

Bibi Verbeek

Begrotingswijziging GGDrU 2022-1

  2

22/11 19:30u

Kamer 0.46+0.47Robert Paling

Vaststelling bestemmingsplan 'Verbreding A27 Houten - Hooipolder'

  


Robert Paling

Belasting- en legesverordeningen 2023




Robert Paling

Verruiming vermogensnorm kwijtschelding gemeentelijke belastingen

  




Robert Paling

Halfjaarrapportage en 2e begrotingswijziging 2022 en ontwerp begroting 2023 Recreatieschap Stichtse Groenlanden (SGL)




Robert Paling

Subsidieplafonds 2023

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergaderingen van 13 december besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Doelgroepenverordening sociale huur, middenhuur en betaalbare koop

Een doelgroepenverordening is een publiekrechtelijk instrument om betaalbare nieuwbouw te realiseren en voor een bepaalde periode in stand te houden. Sociale huur, middenhuur en sociale koop vormen samen betaalbare nieuwbouw. De doelgroepenverordening geldt voor alle woningbouwprojecten vanaf zes of meer woningen. Voor nieuwbouwprojecten betekent dit, dat minimaal 50% van de nieuwbouwwoningen betaalbaar moet zijn en binnen de genoemde 50% moet 30% uit sociale huur bestaan. In de gemeente is een grote behoefte geconstateerd aan sociale huur, middenhuur en sociale koop op basis van het woningmarktonderzoek 2020.

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp.

Adviescommissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit Houten

In het kader van de invoering van de Omgevingswet is het wettelijk verplicht dat wij als gemeente per 1 januari 2023 een Gemeentelijke Adviescommissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit Houten (CRK) hebben. Deze commissie geeft advies over erfgoed (zowel gemeentelijke als Rijksmonumenten, archeologie, landschap en cultuurhistorie). Een deel van deze taken gebeurt nu door de Erfgoedcommissie van de gemeente.

De huidige Erfgoedcommissie geeft ook voorlichting over bouwplannen en ontwikkelingen op dat gebied. Dat wordt als waardevol ervaren en willen wij in principe voortzetten door de CRK.

Voor het opzetten van een CRK zijn verschillende opties beoordeeld:

  1. Het omvormen van de huidige Erfgoedcommissie tot een nieuwe CRK met een flexibele schil met externe deskundigen.
  2. Het opzetten van een CRK meer op afstand van de gemeente.

Voorgesteld wordt om met ingang van 1 januari 2023 te starten met een CRK conform Optie 1 waarbij de huidige leden van de Erfgoedcommissie worden benoemd als lid van de CRK. De zittingstermijn wordt hierbij maximaal vier jaar, zonder mogelijkheid tot herbenoeming. Bij de samenstelling van de CRK wordt zoveel mogelijk gewerkt met lokale deskundigen.

Na een jaar zal de werkwijze en de inrichting van de CRK worden geëvalueerd. Hierbij zal ook nader gekeken worden naar de voordelen en randvoorwaarden van het mogelijk meer op afstand zetten van de CRK (optie 2).

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp.

Begrotingswijziging GGDrU 2022-1

De GGD-regio Utrecht (GGDrU) voert als gemeenschappelijke regeling voor 26 deelnemende gemeenten in de regio een aantal taken uit op het gebied van volksgezondheid. Op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) kan de gemeenteraad een zienswijze geven op de begrotingswijziging 2022-1.

In de GGDrU-begroting 2022–0 zijn reeds uitgangspunten voor de begroting van dit boekjaar benoemd. Met de voorliggende begrotingswijziging borduurt de GGDrU daarop voort, waarbij wordt aangesloten op de door het Algemeen Bestuur genomen besluiten ten aanzien van loon- en prijsindexering.

De raad wordt voorgesteld om in te stemmen met de begrotingswijziging 2022-1 en geen zienswijze in te dienen. Dit leidt tot een eenmalige nadelig effect van €18.004 in 2022 waarbij wordt voorgesteld om dit bedrag ten laste van het begrotingssaldo 2022 te brengen.

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD fractievoorzitter Eef Stiekema het woord bij dit onderwerp.

Vaststelling bestemmingsplan 'Verbreding A27 Houten - Hooipolder'

Op 20 december 2018 is het Tracébesluit A27 Houten - Hooipolder vastgesteld door de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Dit besluit is onherroepelijk geworden op 16 december 2020. Op grond van artikel 13 lid 10 van de Tracéwet dient de gemeenteraad, nadat het Tracébesluit onherroepelijk is geworden, een bestemmingsplan als bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening overeenkomstig het Tracébesluit vast te stellen.

Met het voorliggende bestemmingsplan wordt het Tracébesluit juridisch-planologisch verankerd voor het deeltraject gelegen binnen de gemeente Houten. Het betreft een 1 op 1 inpassing van het Tracébesluit. Het bestemmingsplan maakt geen nieuwe of andere zaken mogelijk dan al in het Tracébesluit is bepaald.

Naar aanleiding hiervan is een ontwerpbestemmingsplan opgesteld voor deze ontwikkeling. Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 19 mei 2022 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Binnen de termijn van terinzagelegging zijn er geen zienswijzen ingediend. HDSR en RWS zijn binnen de termijn van terinzagelegging nogmaals geattendeerd op dit bestemmingsplan. Aan de hand van opmerkingen van het HDSR en RWS op het ontwerpbestemmingsplan is geconstateerd dat de watergang aan de zuidzijde van het Amsterdam-Rijnkanaal niet binnen de dubbelbestemming ‘Waterstaat – Waterkering’ ligt. Om deze onvolkomenheid te corrigeren is middels een ambtshalve wijziging de verbeelding aangepast, zodat de betreffende watergang wel binnen de dubbelbestemming ‘Waterstaat – Waterkering’ valt.

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD fractievoorzitter Eef Stiekema het woord bij dit onderwerp.

Belasting- en legesverordeningen 2023

De gemeenteraad wordt voorgesteld om de belasting- en legesverordeningen met bijbehorende tarieven voor het jaar 2023 vast te stellen, waarbij de tarieven ten opzichte van 2022 verhoogd zijn aan de hand van de toegepaste indexering .

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Jan Rinkel het woord bij dit onderwerp.

Verruiming vermogensnorm kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Op 17 september 2022 is de ministeriële Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden in werking getreden. Hierin staan regels over de wijze waarop gemeenten en waterschappen het vermogen en de kosten van bestaan kunnen vaststellen voor de beoordeling van het recht op kwijtschelding van belastingen. Deze regels zijn vastgelegd in de nieuwe verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Houten.

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD fractievoorzitter Eef Stiekema het woord bij dit onderwerp.

Halfjaarrapportage en 2e begrotingswijziging 2022 en ontwerp begroting 2023 Recreatieschap Stichtse Groenlanden (SGL)

Het dagelijkse bestuur van SGL heeft een halfjaarrapportage en 2e begrotingswijziging 2022 opgesteld en een ontwerp begroting 2023 ingediend en biedt de deelnemende partijen de mogelijkheid een zienswijze op deze stukken in te dienen. Als deelnemer van de gemeenschappelijke regeling dient de gemeente Houten een zienswijze in.

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Bibi Verbeek het woord bij dit onderwerp.

Subsidieplafonds 2023

Maatschappelijke organisaties dienen in 2022 hun subsidieaanvraag in voor kalenderjaar 2023. Dit doen zij op grond van de ‘Subsidieregeling Samenlevingsactiviteiten. In deze subsidieregeling wordt inhoudelijk uitgewerkt welke organisaties voor welke kosten/activiteiten subsidie kunnen aanvragen, en hoe de beschikbare subsidie wordt verdeeld. Het subsidieplafond bepaalt welk subsidiebedrag de gemeente Houten in totaalvoor deze subsidieregeling beschikbaar stelt.

Inmiddels hebben alle maatschappelijke organisaties hun subsidieaanvraag voor 2023 ingediend. De beleidsmedewerkers en de betrokken subsidiemedewerkers beoordelen deze aanvragen en stellen vervolgens een beschikking tot subsidieverlening op. Als onderdeel van het ‘verbeterproces subsidies’ wordt voor 2023 met nieuwe subsidieformats gewerkt. Dit betekent dat in de subsidiebeschikkingen explicieter wordt uitgewerkt voor welke activiteiten en kosten de gemeente Houten subsidie verstrekt. Dit verbeterproces vergt tijd. Met het team Samenleving is om die reden afgesproken dat de subsidieplafonds voor 2023 worden gebaseerd op de subsidieplafonds van 2022 en dat de verdeling tussen de verschillende beleidsthema’s gehandhaafd blijft.

In feite zijn de subsidieplafonds voor 2023 daarmee de formele bevestiging en vaststelling van de hiervoor gereserveerde middelen in de begroting.

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Jan Rinkel het woord bij dit onderwerp.