Rondetafelgesprekken over windturbines Goyerbrug en ondersteuning maatschappelijke organisaties

Dinsdag 6 en donderdag 8 december zijn er rondetafelgesprekken in de gemeente Houten. Dinsdag wordt gesproken over de zienswijzen en nota van geen bedenkingen voor de windturbines aan de Goyerbrug, op donderdag staat een raadsinformatiebrief over het ondersteunen van maatschappelijke organisaties op de agenda.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen weer live bijgewoond worden, het rondetafelgesprek kan ook live online gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGTijdLocatieWieOnderwerp
  16 dec. 20:00uRaadszaal / Notubiz

Eef Stiekema

Nota beantwoording zienswijzen en verklaring van geen bedenkingen Windpark Goyerbrug.

  28 dec. 20:00u

Raadszaal / Notubiz

Bibi Verbeek

Raadsinformatiebrief Ondersteunen maatschappelijke organisaties

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. Het raadsvoorstel van het rondetafelgesprekken over de windturbines aan de Goyerbrug wordt in de gemeenteraadsvergadering van 20 december besproken. De raadsinformatiebrief wordt niet standaard geagendeerd voor een raadsvergadering.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Nota beantwoording zienswijzen en verklaring van geen bedenkingen Windpark Goyerbrug.

Op 11 januari 2019 heeft initiatiefnemer Windpark Goyerbrug B.V. een vergunningsaanvraag ingediend voor de realisatie van Windpark Goyerbrug. De vergunning is in oktober 2019 verleend, maar op 28 juli 2021 vernietigd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er moet opnieuw op de aanvraag worden beslist. De ontwikkeling is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Om die reden is voor het realiseren van het windpark een uitgebreide procedure met een verklaring van geen bedenkingen, hierna te noemen VVGB, van de gemeenteraad vereist.

Als gevolg van de uitspraak van de Afdeling van 28 juli 2021 moeten in de vergunning de milieunormen voor geluid, slagschaduw en externe veiligheid voor Windpark Goyerbrug door de gemeente Houten zelf worden vastgesteld.

Op 20 september 2022 heeft de gemeenteraad een ontwerp-VVGB afgegeven en heeft het college het ontwerpbesluit over de vergunningaanvraag vastgesteld. De normen voor geluid en slagschaduw die daarin stonden, waren respectievelijk 47 dB Lden/41 dB Lnight en 0 uur slagschaduw. Voor de twee molenaarswoningen is een andere (soepelere) geluidsnorm vastgesteld.

Vanwege het feit dat de normen voor geluid door middel van een amendement verhoogd werden en het college niet wilde wachten tot landelijke normen worden opgesteld, stemde de VVD fractie tegen dit ontwerp-VVGB. 

Het ontwerpbesluit en de stukken die daar deel van uitmaken, inclusief de ontwerp-VVGB, hebben van 29 september 2022 tot en met 9 november 2022 ter inzage gelegen. In totaal zijn er 22 zienswijzen binnengekomen. De zienswijzen zijn beantwoord in de ‘Nota beantwoording zienswijzen en ambtshalve wijzigingen ontwerp-omgevingsvergunning en ontwerp-verklaring van geen bedenkingen Windpark Goyerbrug’. De zienswijzen geven volgens het college  aanleiding om de ontwerp-omgevingsvergunning en -VVGB op onderdelen te wijzigen, maar geven geen aanleiding om van vergunningverlening af te zien of de milieunormen te wijzigen.

VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.

Raadsinformatiebrief Ondersteunen maatschappelijke organisaties

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen zeer sterk gestegen. Dit heeft grote financiële gevolgen voor de gemeentefinanciën en grote financiële gevolgen voor tal van maatschappelijke organisaties in Houten.

De forse stijging van de energiekosten komt op een bijzonder pijnlijk moment. Vlak na een periode waarin clubs, verenigingen en instellingen door de coronapandemie langere tijd minder inkomsten hebben kunnen genereren. Waardoor ze zich mogelijk genoodzaakt zien om tarieven te verhogen of op hun activiteiten of dienstverlening te bezuinigen. Met als risico dat sport, cultuur en recreatie minder toegankelijk en betaalbaar worden voor inwoners van Houten. De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de financiële kader, begroting 2023 en collegeprogramma ook aandacht gevraagd voor deze problematiek bij het maatschappelijk middenveld.

De gemeente heeft hierop afgelopen maanden signalen opgehaald bij maatschappelijke organisaties. Hieruit blijkt dat de uitgangspunten en daardoor ook de ernst van de signalen per organisatie flink kunnen verschillen.

Tegelijk zien we dat het rijk zich buigt over (mogelijke) compenserende maatregelen, ook voor maatschappelijke organisaties. Zo is bijvoorbeeld voor kleinere en minder energie-intensieve sportverengingen het prijsplafond voor kleinverbruikers van toepassing en kunnen – onder voorwaarden – de meeste privaat geëxploiteerde sportaccommodaties (waaronder zwembaden en ijsbanen) en energie-intensieve amateursportverenigingen onder de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) vallen. Voor bijvoorbeeld cultuur heeft het rijk aangekondigd dat er per 1 december meer duidelijkheid komt over eventuele compensatieregelingen voor culturele instellingen.

Het college heeft zich gebogen over verschillende scenario’s om organisaties te ondersteunen bij het opvangen van de sterk gestegen kosten. In de basis verschillen de scenario’s tussen generieke ondersteuning of maatwerkondersteuning.

In januari 2023 komt het college met een raadsvoorstel, tot die tijd treedt het college alvast in overleg met maatschappelijke partners zodat er na instemming van de raad direct gehandeld kan worden.

VVD raadslid Bibi Verbeek is tijdens het rondetafelgesprek woordvoerder bij dit onderwerp.