Lokale inkomensregelingen tegen het licht gehouden

In de raadsvergadering van 14 maart werd de herijking Lokale Inkomensregelingen besproken. Deze inkomensregelingen zorgen ervoor dat mensen met een laag inkomen financiële ondersteuning kunnen aanvragen. Vanuit de Rekenkamer was voorgesteld deze regelingen te evalueren en indien nodig aan te passen. In de raad lichtte Fractievoorzitter het standpunt van de VVD fractie toe.

“Voorzitter,

De VVD fractie kan zich goed vinden in de voorstellen die het college doet om de lokale inkomensregelingen te verbeteren. Het is goed dat er geen grote koerswijzigingen binnen de lokale inkomensregelingen noodzakelijk zijn. Dit blijkt onder meer uit het feit dat de maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van beleid, over het algemeen tevreden zijn met de inkomensondersteunende regelingen.

Ik kan mij voorstellen dat het misschien wat vreemd lijkt om het budget voor de U-pas voor kinderen te verlagen en daarmee het budget voor volwassen te verhogen. Dit omdat het voor kinderen natuurlijk (ook) ontzettend belangrijk is om mee te doen aan sportieve, culturele en recreatieve activiteiten. Het is alleen zo dat voor kinderen in andere potjes (Stichting Leergeld en het Jeugdfond Sport en Cultuur) meer dan voldoende geld beschikbaar is om dit te ondersteunen.

Op deze manier kan, zonder dat het ten koste gaat van het ondersteunen van activiteiten voor kinderen, het budget voor volwassenen worden verhoogd. Dit is belangrijk omdat met de U-pas sociale uitsluiting wordt voorkomen, actief gewerkt wordt aan kansengelijkheid en de fysieke en mentale gezondheid van inwoners met een minimuminkomen bevorderd wordt. Een van de conclusies van het onderzoek is dat het budget voor volwassenen nu te laag is. De VVD fractie vindt het een goede zaak dat het budget met deze aanpassing beter kan worden verdeeld. In het raadsvoorstel wordt aangegeven dat het daarvoor belangrijk is dat ouders goed worden doorverwezen naar stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. De VVD fractie vraagt het college om goed te monitoren dat dit gebeurt en bij te sturen als dat nodig is.

Daarnaast wordt ook voorgesteld om de inkomensgrens te verhogen. Nu kunnen mensen die 110% van het wettelijk sociaal minimum verdienen gebruikmaken van de U-pas, in het voorstel wordt voorgesteld dit te verhogen naar 120%. Op deze manier kunnen meer mensen van de regeling gebruik maken. Ook hier kan de VVD zich in vinden gezien het doel van de inkomensregelingen om participatie aan de samenleving te bevorderen. De verhoging van de inkomensgrens is wat ons betreft verdedigbaar in deze financieel zware tijden. Omdat de inkomensgrens niet voor alle inkomensregelingen wordt verhoogd, wordt voorkomen dat verbetering van de situatie zorgt voor een grote armoedeval.

De VVD fractie wil tot slot aandacht vragen voor de kanttekening dat het onderzoek en voorstel zijn gebaseerd op gegevens uit het verleden. Het college zal daarom ‘kort op de bal moeten blijven zitten’ om adequaat op actuele en toekomstige ontwikkelingen te reageren en de raad hierbij te betrekken.”

Foto: Wethouder Sander Bos (VVD) gaf aan uiteraard kort op de bal te blijven zitten en bij te sturen indien daar aanleiding toe is.