Rondetafelgesprekken op 21 maart over (beschermd) wonen, dichten en inflatie

Op dinsdag 21 maart worden de volgende rondetafelgesprekken gehouden. Op de agenda staan diverse onderwerpen: van Beschermd Wonen tot het spoorboekje van ruimtelijke opgaven, het burgerinitiatief dorpsdichter en aanpassingen in verband met inflatie.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen weer live bijgewoond worden, rondetafelgesprek 1 kan ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  121/03 20:00uRaadszaal / Notubiz

Eef Stiekema

Doordecentralisatie Beschermd Wonen Regioplan U16




Bibi Verbeek

Spoorboekje van de ruimtelijke opgaven tot 2026

  221/02 20:00uKamer 0.46+0.47

Mathieu Cox

Raadsvoorstel Burgerinitiatief Dorpsdichter

  



Mathieu Cox

Herijking kaderstelling ten behoeve van inkoop bij hoge inflatie

  


Mathieu Cox

Financiële bijstellingen in verband met inflatie

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergaderingen van 4 april besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Doordecentralisatie Beschermd Wonen Regioplan U16

Het Regioplan bevat kaders voor de 16 Utrechtse gemeenten (U16) om samen te blijven werken aan de ambitie, zoals geformuleerd in de Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Deze transitie naar zorg dicht bij cliënten, vraagt om meerjarige samenwerking tussen de U16 gemeenten. Door de invoering van het woonplaatsbeginsel en het objectieve verdeelmodel vanaf 2024, verschuiven taken, verantwoordelijkheden en financiële middelen van de centrumgemeente Utrecht naar alle 16 gemeenten. In dit Regioplan worden afspraken gemaakt over de verdeling van de financiële middelen en worden rollen en taken in de samenwerking geconcretiseerd. Hoe dit gedaan wordt is uitgewerkt in een samenwerkingsovereenkomst, werkbegroting en een uitvoeringsprogramma. Deze documenten hebben betrekking op de periode 2023-2028.

VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.

Spoorboekje van de ruimtelijke opgaven tot 2026

De ruimtelijke opgave om 4.750 woningen te bouwen tot 2040, is groot. Dat vraagt om visie en een integrale aanpak. In het Spoorboekje wordt daarom een overzicht gegeven van de belangrijkste uitgangspunten voor de ruimtelijke opgaven, het laat zien hoe de woningbouwopgave wordt opgepakt en het beschrijft hoe uitvoering wordt gegeven aan het opstellen van een Omgevingsplan- en visie en de collegeambities. Daarnaast worden de risico’s, middelen en planning in kaart gebracht.

Voorgesteld wordt om het Spoorboekje jaarlijks te actualiseren en aan te bieden aan de raad, zodat het kan worden ingezet als monitoringstool voor de raad.

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp.

Raadsvoorstel Burgerinitiatief Dorpsdichter

Een actieve groep Houtense dichters heeft een burgerinitiatief ingediend. Met dat initiatief beogen de indieners om te komen tot een Dorpsdichter voor de gemeente Houten. Na twee besprekingen tijdens rondetafelgesprekken is, in goed overleg van de griffie met de indieners, het doel van het burgerinitiatief nader uitgewerkt in dit raadsvoorstel.

VVD commissielid Mathieu Cox is woordvoerder bij dit onderwerp tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Bibi Verbeek het woord.

Herijking kaderstelling ten behoeve van inkoop bij hoge inflatie

Bij de behandeling van begroting 2023 is besproken dat het college een vinger aan de pols houdt bij de financiële ontwikkelingen in verband met de verwachte inflatie. Een tijdelijke verruiming van het mandaat van het college wordt gevraagd, met als doel het voorkomen van vertraging bij inkoopprocessen. Voor nieuwe contracten (zoals bij aanbestedingen) wordt een verhoging van het mandaat van 10% van het budget voorgesteld. Bij grote prijsstijgingen (groter dan € 50.000) van bestaande contracten besluit het college of de werkzaamheden doorgang moeten vinden om te voorkomen dat budgetverhogingen onbeperkt plaatsvinden. Er vindt een kritische toetsing plaats of een prijsverhoging door inflatie veroorzaakt is. Budgetverhogingen vanwege andere oorzaken worden, in het geval deze boven de delegatie van het college zijn, voorgelegd aan de raad.

Dit voorstel gaat over een deel van de begroting (materiële kosten; ongeveer 20% van de totale lasten in de begroting) en geeft geen beeld van de totale ontwikkelingen van inkomsten en uitgaven in 2023. Naast materiële budgetten zijn er kosten voor het sociaal domein (zoals uitkeringen, jeugdhulp, Wmo, etc), personeel, overhead, gemeenschappelijke regelingen, subsidies, vergoedingen en mutaties reserves en voorzieningen. Deze vallen niet onder dit voorstel.

De financiële ruimte in het huidige begrotingssaldo 2023 is naar verwachting geheel nodig voor de consequenties van dit voorstel. De mogelijke compensatie vanuit het rijk is hierin nog niet meegenomen. Als de compensatie bekend is, wordt dit met de raad gedeeld.

VVD commissielid Mathieu Cox is woordvoerder bij dit onderwerp tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Jan Rinkel het woord.

Financiële bijstellingen in verband met inflatie

Bij de behandeling van begroting 2023 is besproken dat het college een vinger aan de pols houdt bij de financiële ontwikkelingen in verband met de verwachte inflatie. Rondom een deel van de begroting is een bijstelling nodig en wordt daarom een verhoging van de beschikbare middelen gevraagd.

VVD commissielid Mathieu Cox is woordvoerder bij dit onderwerp tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Jan Rinkel het woord.