Burgerberaad Energie 2040: hoe laat de raad zich adviseren?

In de gemeenteraadsvergadering van 1 juni werd gedebatteerd over het Burgerberaad Energie 2040 dat later dit jaar georganiseerd wordt.

Voorzitter,

Met het Burgerberaad Energie 2040 wordt gewerkt aan het energieneutraal maken van Houten in 2040, dat wil zeggen, er wordt door 150 vrijwilligers een routekaart ontwikkeld om dat te realiseren. Het is een belangrijk en spannend project:

  • belangrijk omdat nagedacht wordt over de manier waarop minder energie verbruikt moet worden en hoe de energie die resteert duurzaam moet worden opgewekt.
  • Spannend omdat we als gemeenteraad hiermee los moeten laten en moeten vertrouwen in het concept ‘burgerberaad’.

Om het wat minder spannend te maken is het erg belangrijk dat de 150 mensen een goede afspiegeling zijn van de Houtense stemgerechtigden zodat de uitkomst van het werk representatief is voor de mening van de Houtenaren. Een goede (gestratificeerde) loting moet zorgen voor die representativiteit. In de stukken wordt een voorbeeld gegeven van een beraad waarbij dit mis gegaan is. De VVD fractie vraagt zich dan ook af op welke manier wordt vastgesteld dat de groep van 150 gekozenen inderdaad representatief is zodat we ervan uit kunnen gaan dat de uitkomst van het werk dat ook is?

Een andere optie om het wat minder spannend te maken is het stellen van kaders vooraf. Het collegeprogramma zou daarvoor een optie kunnen zijn, echter strekt deze niet verder dan deze periode terwijl het burgerberaad aanbevelingen gaat doen tot ver daarna. Kaders die voor ons logisch zouden zijn hebben bijvoorbeeld te maken met het maximeren van het totaal aantal hectare zonnevelden en de verspreiding daarvan. We zouden namelijk niet graag het Eiland van Schalkwijk zien veranderen in een zee van zonnepanelen. Beter is het beschikbare daken te gebruiken, uiteraard zonder dwang: keuzevrijheid is ook zo’n kader waar wij voor zouden pleiten. Deze keuzevrijheid is voor ons ook belangrijk bij het aardgasvrij maken van wijken en bij duurzame mobiliteit. Verder zouden we graag kaders willen opleggen ten aanzien van geluidsnormen voor windturbines (45 dB; de WHO norm).

Nu is het echter juist aan het Burgerberaad om deze kaders vast te gaan leggen. Als wij dit vooraf doen hoeven we het beraad niet meer te organiseren. We zijn dan ook bereid om het beraad vrij van dit soort kaders te laten werken en te vertrouwen dat de groep representatief en goed geïnformeerd is en met de juiste oplossingen voor kaders komt.

Mede daarom willen we meegeven dat het erg belangrijk is om open te staan voor toekomstige technieken: dus niet alleen maar nu bekende techniek (wind, zon en geothermie) maar ook energievormen die nu nog niet mee mogen doen van de RES (kernenergie) of nu nog niet bekend zijn (innovatie!). De infografic op pagina 2 in het plan van aanpak voor het Burgerberaad stelt ons niet erg gerust. Daar lijken de enige mogelijkheden om naar 0 op de meter te gaan windenergie, zonnepanelen en minder verbruiken. Graag horen we van de wethouder een bevestiging dat ook kernenergie en innovatie uiteindelijk meegenomen kunnen worden. Graag doen we een suggestie voor een deskundige op het gebied van kernenergie. Het zou namelijk zo maar kunnen zijn dat voor 2040 kleine kernreactoren ingezet worden in Nederland.

Voorzitter,

De VVD fractie zal met veel belangstelling naar het vormen van een representatieve groep kijken en de beraadslagingen tijdens het Burgerberaad volgen om te beoordelen hoe de uitkomsten van het beraad (de Routekaart Energie 2025-2040) te waarderen. Uiteindelijk zal de gemeenteraad de routekaart moeten vaststellen. Dat kan wat ons betreft alleen als deze door een representatieve groep is vastgesteld en plannen bevat om energieneutraal te zijn in 2040 op een manier die draagvlak heeft bij de meerderheid van de Houtense inwoners.