Het Houtens DNA vastgelegd voor de toekomst

In de raad van 1 juni verwoordde VVD raadslid Bibi Verbeek dat het Houtens DNA een belangrijk en goed document is die de waarden van Houten goed vastleggen. De VVD fractie heeft nog wel twee verbeteringen voorgesteld.

“Beste voorzitter, beste collega’s van de raad, beste college, beste mensen op de tribune, beste mensen thuis.

Vanavond praten wij over het Houtens DNA, 10 punten die aangeven wat ons Houten nou precies Houten maakt. Het zijn 10 prachtige punten, 10 punten waarin ik Houten herken, 10 punten die laten zien wat Houten binnen de Rondweg nu Houten maakt.

Zelf ben ik opgegroeid in Houten en heb ik ons dorp zien uitgroeien tot het kleine stadje wat het nu is. Een klein stadje met overal het gevoel van een Dorp. Want voor mij zal Houten toch echt altijd een dorp blijven. Ik vind het mooi hoe onze inwoners een weerspiegeling hebben kunnen geven aan en voor dit DNA. Houten wat sinds mensenheugenis op de kaart staat en de sporen van onze geschiedenis hebben meegenomen in het gebied, in het ene deel zichtbaarder dan in het andere.

Als ik op de fiets stap om een ijsje te gaan eten in Schalkwijk, fiets ik direct langs de plek waar ik vroeger appeltjes haalde bij de boer, een plek die toen nog in het Buitengebied lag. Als ik even verder fiets langs de laan waar de takken van de bomen elkaar aanraken, fiets ik zo de Rondweg onderdoor, de brug over voor mijn ijsje. Naar het huidige Buitengebied wat bestaat, niet alleen uit Schalkwijk, maar ook ‘t Goy en Tull en ’t Waal.

Tijdens de enquête zijn er speciaal vragen gesteld over het Buitengebied omdat het DNA daar toch anders aanvoelt en is, dan binnen de Rondweg. Het prachtige gebied van fort Honswijk, waarbij je de sporen in het landschap ziet. De vele mooie plekken die ons Buitengebied rijk is, een kleine greep zijn bijvoorbeeld het Eiland van Schalkwijk, maar ook ’t Waal, ons dorpje dat al vanaf de 12e eeuw op de kaart staat en ook nog steeds een krukhuisboerderij heeft, maar ook de geschiedenis van de Wickenburgseweg in ’t Goy en de vele andere mooie plekken in onze gemeente.

Na het lezen van het Houtens DNA vonden wij, de VVD en de SGP dat dit stukje DNA niet overal duidelijk naar voren kwam. De VVD en de SGP zijn van mening dat juist dit kenmerkende DNA van het Buitengebied in al zijn glorie benoemd mag en moet worden. Robert en Anne hebben hier werk voor verzet, zodat dit stuk niet verloren gaat.

Ik wil je daarom vragen om met mij dit amendement te tekenen en te laten zien dat het Houtens DNA met het Buitengebied onze prachtige gemeente Houten vertegenwoordigd zoals het is. Wat de gemeente Houten, nu echt de gemeente Houten maakt. Dat met deze toevoegingen het DNA volledig is, voor iedereen van onze gemeente, voor Houten, voor ’t Goy, voor Schalkwijk, voor Tull en voor ’t Waal.

Daarnaast dienen we als VVD ook een amendement in om de kernwaarde ‘Auto Anders’ te verduidelijken. Nu wordt dit concept niet toegelicht, wij vinden het belangrijk dat dit wel gebeurt. Op deze manier wordt helder dat hier bedoeld wordt dat nieuwe wijken ook zo gebouwd worden dat auto’s te gast zijn, fietsen voorrang krijgen en auto’s niet van de ene wijk naar de andere kunnen zonder over de Rondweg te gaan. Dat maakt onze wijken verkeersveilig en dat willen we graag zo houden!”