Volle agenda Rondetafelgesprekken 27 en 29 juni

Deze week zijn er drie rondetafelgesprekken op dinsdag en donderdag. Een drukke week dus. In dit artikel kun je lezen wat op de agenda staat.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen weer live bijgewoond worden, rondetafelgesprek 1 kan ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  127/06 20:00uRaadszaal / Notubiz

Eef Stiekema

Perspectiefnota 2024




Eef Stiekema

Wijziging tarief Wmo Huishoudelijke Ondersteuning

  129/06 20:00uRaadszaal / Notubiz

Bibi Verbeek

Concept jaarrekening 2022 en ontwerpbegroting 2024 Recreatieschap Stichtse Groenlanden (SGL)

  



Eef Stiekema

Ontwerp verklaring van geen bedenkingen 'Zonneveld Oosterlaak', nabij Tuurdijk in 't Goy

  


Bibi Verbeek

Nieuwbouw herontwikkelingslocatie Beverakker 19

229/06 20:00uKamer 0.46+0.47

Robert Paling

Visie Maatschappelijk vastgoed

  




Robert Paling

Toekomst Huis van Houten




Robert Paling

Algemene Subsidieverordening Houten 2023

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergaderingen van 4 en 6 juli besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Raadsvoorstel Perspectiefnota 2024

In de perspectiefnota stelt de raad de beleids- en financiële kaders vast voor het komende begrotingsjaar. 

De perspectiefnota 2024 is de eerste perspectiefnota van de bestuursperiode 2022-2026. De ambities voor deze periode zijn vastgelegd in het collegeprogramma “Samen met inwoners bouwen aan een toekomstbestendig Houten”. We gaan bij deze perspectiefnota in op nieuwe onderwerpen die de komende tijd onze aandacht vragen. We doen dat langs de programma’s uit het collegeprogramma 2022-2026. Ook wordt gekeken hoe de gemeente er de komende vier jaar financieel voor staat.

In de perspectiefnota worden normaal gesproken de strategische keuzes voor de toekomst van Houten aan de gemeenteraad voorgelegd. We zien de afgelopen maanden de financiële onzekerheden tot 2026 verder toenemen. Na de eerste bestuursrapportage 2023 is ons financieel meerjarenperspectief negatief vanaf de jaren 2024 tot en met 2027. We zien een risico dat de verschillende ontwikkelingen, zoals loon- en prijsstijgingen, ervoor zorgen dat dit negatief uit gaat vallen voor de gemeente Houten. Voor structurele uitgaven is momenteel zonder bezuinigingen  geen ruimte. Bovendien is de meicirculaire 2023 van grote invloed op ons financieel meerjarenperspectief. De meicirculaire informeert gemeenten over de omvang en de verdeling van de algemene uitkering, de integratie-uitkeringen en de decentralisatie-uitkeringen uit het gemeentefonds voor de jaren 2023 en verder.

Op het moment van schrijven is de uitkomst van de meicirculaire nog niet bekend, deze informatie komt vlak voor de behandeling van dit raadsvoorstel in het rondetafelgesprek. Zeker is al wel dat bezuinigen noodzakelijk is voor de komende jaren.

VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.

Wijziging tarief Wmo Huishoudelijke Ondersteuning

Wmo Huishoudelijke Ondersteuning wordt regionaal in de Lekstroom ingekocht. Het Bestuurlijk Platform Sociaal Domein Lekstroom, waar wethouders uit iedere gemeente vertegenwoordigd zijn, heeft in november 2022 opdracht gegeven tot een onafhankelijk kostprijsonderzoek voor Huishoudelijke Ondersteuning. Als gemeente moeten wij een reële prijs vaststellen die voldoet aan de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Uit het kostprijsonderzoek blijkt dat het tarief voor Huishoudelijke Ondersteuning verhoogd moet worden.

Het huidige tarief is niet toereikend. Wanneer een grote aanbieder zich terugtrekt, kunnen inwoners zonder ondersteuning komen te zitten. De kosten van verhoging van het tarief gaan ten koste van het begrotingsresultaat.

VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.

Concept jaarrekening 2022 en ontwerpbegroting 2024 Recreatieschap Stichtse Groenlanden (SGL)

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Recreatieschap Stichtse Groenlanden (SGL) stelt ieder jaar de jaarrekening en de begroting vast. Op 20 april 2023 heeft het dagelijks bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden ingestemd met de concept jaarrekening 2022 en de ontwerpbegroting 2024..

De concept jaarrekening 2022 en de ontwerpbegroting 2024 worden op 13 september 2023 ter besluitvorming voorgelegd aan het algemeen bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Voordat het algemeen bestuur op beide voorstellen een besluit neemt, worden de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten in de gelegenheid gesteld hierop voor 23 augustus 2023 een zienswijze kenbaar te maken.

De concept jaarrekening van SGL laat een positief resultaat zien van € 632.463. Het positieve resultaat wordt gestort in de algemene reserve die zoals eerder afgesproken wordt ingezet ter dekking van kosten die met de transitie gepaard gaan.

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp.

Ontwerp verklaring van geen bedenkingen 'Zonneveld Oosterlaak', nabij Tuurdijk in 't Goy

Dit plan is eerder ingediend bij de gemeente Houten als ruimtelijk initiatief als bedoeld in het Beleidskader zonnevelden Gemeente Houten (tenderprocedure). Het initiatief werd zodanig positief beoordeeld dat het op de derde plek eindigde en zodoende met de andere 2 plannen op andere locaties de grootste kans had op een positief besluit over een vergunningaanvraag. Op 30 december 2022 is daarom een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het realiseren van een zonneveld op de locatie nabij de Tuurdijk, ten noorden van 't Goy. Dit zonneveld staat bekend onder de naam Oosterlaak.

Het te realiseren zonneveld past niet in het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Om medewerking te kunnen verlenen aan de aanvraag, is een planologische afwijking van het bestemmingsplan nodig. Het college is bevoegd om te besluiten op de aanvraag omgevingsvergunning. Voorafgaand hieraan is echter een ontwerp VVGB van de gemeenteraad vereist, waarin deze aangeeft dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.

Nieuwbouw herontwikkelingslocatie Beverakker 19

Op 21 januari 2021 heeft de gemeenteraad een startnotitie vastgesteld voor de herontwikkeling van de locatie Beverakker 19. De school op deze locatie wordt begin 2025 gesloopt en de kavel komt dan beschikbaar voor woningbouw.

In de startnotitie is vastgelegd dat er minimaal 50% sociale huur op deze locatie gerealiseerd moet worden. Ook is besloten dat het plan moet bijdragen aan onderlinge zorg en nabuurschap bij de nieuwe bewoners. Tenslotte is besloten dat bewonersinitiatieven en woongroepen een kans moeten krijgen om hier een aanbieding te doen en een plan te realiseren.

Uit de daaropvolgende verkenningen bleek dat bewonersinitiatieven en woongroepen geen aanbieding kunnen doen als er 50% sociale huur gerealiseerd moet worden. Het percentage koop- en middenhuurwoningen moet groot genoeg zijn om een en ander te financieren en de onderlinge zorg en het nabuurschap te bevorderen. Om ervoor te zorgen dat bewonersinitiatieven en woongroepen een kans maken bij de aanbesteding, is het beter om het percentage te wijzigen in 30% sociale huur en 20% middenhuur. Het toevoegen van middenhuur maakt het woningaanbod meer gedifferentieerd en sluit het aan bij de woningbehoefte in de buurt.

VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp.

Visie Maatschappelijk vastgoed

In het voorjaar van 2022 is besloten om een visie op vastgoed op te stellen. Er was en is in Houten behoefte aan sturing op de vastgoedportefeuille en handvatten bij de gewenste ingrepen in de vastgoedportefeuille. Bureau Republiq is gevraagd om Houten daarbij te helpen en deze visie op te stellen. Via diverse gesprekken en interviews met huurders en betrokken ambtenaren, workshops, input van landelijke ontwikkelingen en rekening houdend met Houtense historische ontwikkelingen, is de visie opgesteld.

De raad wordt gevraagd om deze visie vast te stellen. Daarnaast wordt de raad gevraagd akkoord te gaan met de verdere uitwerking van het vastgoedbeleid.

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Bibi Verbeek het woord bij dit onderwerp.

Toekomst Huis van Houten

Dit voorstel maakt het mogelijk om op korte termijn om te zien naar een alternatieve huisvesting voor de gebruikers van het Huis van Houten. Het gaat hier om de huurders met een vast contract, namelijk Bibliotheek Lek en IJssel, van Houten & co, de GGD en Lister. Daarnaast zitten er nog andere kleinere huurders in het pand. Met hen wordt overleg gevoerd zodra de mogelijkheden op de alternatieve locatie bekend zijn.

Het huidige pand is technisch en economisch op. Het is niet meer verantwoord hier langer gebruik van te maken. Door de gebruikers wordt ook aangedrongen op handelen door de gemeente als verhuurder/eigenaar en is de rek om zich aan te passen aan de huisvesting er begrijpelijkerwijs uit.

Er zijn acceptabele alternatieven beschikbaar die passen binnen de huidige (structurele) financiële kaders. Met deze actie wordt tevens een start gegeven aan de centrumontwikkeling en een project uit het raadsbesluit “Blijven Bouwen, Vertraging Voorkomen” (BBVV).

Het huidige “Huis van Houten” wordt, in goed overleg met omliggende pandeigenaren en gebruikers, zo snel mogelijk na uithuizen gesloopt. De vrijkomende ruimte wordt ingericht voor tijdelijk ruimtegebruik. Hiervoor zijn nog geen vastomlijnde ideeën. Deze worden in overleg met belanghebbenden verder uitgewerkt. Hiermee wordt mogelijk aan nieuwe kleinschalige initiatieven ruimte gegeven, die tijdelijk meerwaarde aan de centrumbeleving leveren.

De financiële consequenties zijn, ondanks het huidige financiële klimaat, aanvaardbaar gelet op het maatschappelijk belang. De besluitvorming omtrent alternatieve locatie(s) bevindt zich in een vergevorderd stadium. De gemeenteraad wordt hier via een parallel traject betrokken en waar nodig wordt om besluitvorming gevraagd.

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Bibi Verbeek het woord bij dit onderwerp.

Algemene Subsidieverordening Houten 2023

Naar aanleiding van een rapport van de rekenkamercommissie heeft het college de afgelopen 1,5 jaar ingezet op het verbeteren van de doeltreffendheid en rechtmatigheid van het subsidiebeleid. Onderdeel daarvan is het herzien van de Algemene subsidieverordening (Asv). Op 11 oktober 2022 is een eerste versie van de herziene Asv reeds besproken met de raad.

Uit dit Ronde Tafelgesprek bleek dat er onvoldoende draagvlak was om de bevoegdheid voor het vaststellen van subsidieplafonds over te dragen aan het college. Dit is aangepast in het voorliggende voorstel.

De nieuwe Algemene Subsidieverordening is nu op twee (in plaats van drie) belangrijke punten inhoudelijk aangepast:

  1. De aanvraag- en beslistermijnen zijn gestandaardiseerd en logisch(er) in lijn met het subsidieproces.
  2. De drie categorieën van verantwoordings- en vaststellingsvereisten worden aangepast.

VVD commissielid Robert Paling is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD raadslid Jan Rinkel het woord bij dit onderwerp.