Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.
De rondetafelgesprekken kunnen weer live bijgewoond worden, rondetafelgesprek 1 kan ook live gevolgd worden via Notubiz.
De stukken zijn terug te lezen via deze link.
Agenda
RTG | Datum & Tijd | Locatie | Wie | Onderwerp |
1 | 03/10 20:00u | Raadszaal / Notubiz | Eef Stiekema | |
Eef Stiekema | Besteding rijksgelden voor uitvoering klimaatakkoord 2023-2025 | |||
Eef Stiekema | Benoeming leden Raad van Toezicht Stichting Openbaar Onderwijs Houten | |||
2 | 03/10 20:00u | Kamer 0.46+0.4 | Jan Rinkel | Memorandum rekenkamer Toegankelijkheid en dienstverlening voor ‘digitaal minder ervaren inwoners’ |
Jan Rinkel | Ontwerp beleidsplan Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) 2024-2027 | |||
Mathieu Cox | ||||
Jan Rinkel |
Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente.
Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergaderingen van 24 oktober besproken.
Samenvatting Raadsvoorstellen
De Polders op weg naar aardgasvrij
In het nationaal klimaatakkoord is afgesproken dat elke gemeente uiterlijk 2050 aardgasvrij is. De gemeenteraad heeft in de Transitievisie Warmte (TVW; 2021) beschreven hoe Houten dit gaat doen. In de TVW is ervoor gekozen om in Houten-Zuid (buiten de Vijfwal), een startwijk te gaan selecteren want in Houten-zuid zijn de woningen goed geïsoleerd, en kunnen de huiseigenaren tegen de minste kosten hun woning aardgasvrij maken. Voor die selectie heeft een verdiepende verkenning in Houten-Zuid plaatsgevonden.
Uit praktisch oogpunt en om ervaring op te doen wordt de Polders voorgesteld als beoogde startwijk. De keuze van De Polders als startwijk kwam tot stand door een verdiepend onderzoek naar de financieel-ruimtelijke gevolgen voor de huiseigenaren, door een enquête en door een wijkanalyse. De gemeenteraad is in het eerste kwartaal van dit jaar via een raadsinformatiebrief en een bijpraatmoment geïnformeerd over de resultaten van de zoektocht naar de beoogde startwijk en het traject richting dit voorliggende besluit. Dit raadsvoorstel licht toe waarom de Polders de juiste keuze is als beoogde startwijk, welke huis- en gebouweigenaren aardgasvrij moeten worden, en hoe het proces eruit ziet na het raadsbesluit.
VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.
Besteding rijksgelden voor uitvoering Klimaatakkoord 2023-2025
Gemeenten voeren veel taken uit op het gebied van klimaat- en energiebeleid, die voortkomen uit de landelijke Klimaatwet en het nationale Klimaatakkoord. Om gemeenten te ondersteunen bij deze taken heeft het Rijk de Tijdelijke regeling capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid (CDOKE) ingesteld. De regeling CDOKE is bedoeld om gemeenten in de jaren 2023, 2024 en 2025 financiering te bieden voor extra apparaatskosten (formatie, inhuur, opdrachten) voor de uitvoering van de Klimaatwet en het Klimaatakkoord. Gemeente Houten heeft deze middelen aangevraagd en in totaal € 2.418.296 toegekend gekregen. De uitkering wordt in drie tranches – elk jaar één tranche – als voorschot uitbetaald. Besteding van de middelen moet binnen 2 jaar na ontvangst hebben plaatsgevonden.
Voor de besteding van deze middelen gelden de volgende voorwaarden:
- Werkzaamheden moeten bijdragen aan de doelen uit de Klimaatwet. De Klimaatwet houdt in dat Nederland uiterlijk in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Het doel voor 2030 in de Klimaatwet is om de uitstoot van CO2 met minimaal 55% te verminderen. Onder de Klimaatwet, en dus ook de CDOKE, valt niet het beleid gericht op reductie van fijnstof of stikstof. Ook kan de CDOKE niet worden ingezet voor beleid gericht op klimaatadaptatie of klimaatarmoede.
- Inzet moet gericht zijn op (één van) de volgende sectoren: Gebouwde omgeving, Elektriciteit, Mobiliteit, Industrie, Overig klimaat- en energiebeleid (sommige vormen van capaciteit, zoals een leidinggevende of een specialist op het gebied van werving en selectie), vallen niet altijd onder één van de genoemde sectoren.
- De uitkering moet voor minimaal 90% gebruikt worden voor apparaatskosten. Onder apparaatskosten vallen: salarissen en sociale lasten voor ambtelijk personeel (inclusief ondersteunende taken zoals personeel en organisatie, financiën en ICT); kosten voor ingeleend personeel; overige goederen en diensten, zoals het afnemen van technisch- of beleidsonderzoek, een onderzoeksopdracht, het inhuren van bijvoorbeeld een omgevingsdienst, het afnemen van juridische dienstverlening.
VVD fractievoorzitter Eef Stiekema is woordvoerder bij dit onderwerp.
Benoeming leden Raad van Toezicht Stichting Openbaar Onderwijs Houten
Sinds 1 februari 2008 is het bestuur van het openbaar onderwijs in Houten overgedragen aan de Stichting Openbaar Onderwijs Houten. De Stichting biedt primair onderwijs aan kinderen op vier scholen in de gemeente Houten. Volgens de statuten van de Stichting Openbaar Onderwijs Houten kent de organisatie een Raad van Toezicht van maximaal zeven leden. Deze leden worden benoemd door de gemeenteraad op voordracht van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad en/of het zittende algemeen bestuur. Met de benoeming van de nieuwe leden blijft de Raad van Toezicht op de minimale omvang van vijf leden.
VVD raadslid Bibi Verbeek is woordvoerder bij dit onderwerp, in het rondetafelgesprek voert Eef Stiekema het woord.
Memorandum rekenkamer Toegankelijkheid en dienstverlening voor ‘digitaal minder ervaren inwoners’
Zoals afgesproken in het onderzoeksprogramma 2023 van de rekenkamer Houten heeft de rekenkamer onderzoek gedaan naar de digitale toegankelijkheid van en dienstverlening door de gemeente Houten (vooral met betrekking tot ‘digitaal minder ervaren inwoners’). De rekenkamer komt tot de conclusie dat de gemeente Houten (blijvend) haar best doet om iedere inwoner die ‘iets’ van de gemeente nodig heeft persoonlijk aan de publieksbalie te helpen of op een andere persoonlijke manier te helpen. De rekenkamer komt daarom niet met aanbevelingen om te verbeteren.
VVD raadslid Jan Rinkel is woordvoerder bij dit onderwerp.
Ontwerp beleidsplan Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) 2024-2027
Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) heeft het ontwerp beleidsplan 2024-2027, met als titel ‘Archieven: Open, Openbaar, (Her)Bruikbaar’ opgesteld. De burgemeester van Houten is lid van het algemeen bestuur van het RAZU. Het bestuur heeft in zijn bestuursvergadering van 14 augustus jl. het ontwerp beleidsplan vastgesteld. Dit ontwerp beleidsplan is zorgvuldig voorbereid en er zijn scherpe keuzes gemaakt zodat de werkzaamheden met het bestaande budget kunnen worden uitgevoerd. Het RAZU vraagt om een zienswijze in te brengen op het ontwerp beleidsplan. Gelet op de keuzes die zijn gemaakt, wordt voorgesteld om géén zienswijze in te dienen.
VVD raadslid Jan Rinkel is woordvoerder bij dit onderwerp.
Participatieverordening Werk en Inkomen Lekstroom 2023
Vanwege een wijziging van de Participatiewet per 1 juli 2023 wordt voorgesteld de participatie- en re-integratieverordening WIL 2023 met terugwerkende kracht aan te passen. De wijzigingen van de Participatiewet zijn gericht op het verbeteren van de positie van mensen met een arbeidsbeperking.
Ten opzichte van de vorige verordening gaat het om de volgende wijzigingen:
- In de nieuwe verordening zijn de voorzieningen voor een bredere groep toegankelijk. Zo is jobcoaching niet alleen meer toegankelijk voor mensen uit het doelgroep-register (artikel 19);
- In de nieuwe verordening zijn een aantal nieuwe voorzieningen toegevoegd, zoals een vervoersvoorziening (artikel 25);
- In de nieuwe verordening is er duidelijker onderscheid tussen de verschillende voorzieningen (bijvoorbeeld tussen de werkervaringsplaats / proefplaats / participatieplaats (artikel 7,8 en 9).
In de verordening zijn tevens een aantal werkgeversvoorzieningen geharmoniseerd. Hierdoor hebben werkgevers in de arbeidsmarktregio ongeacht de gemeente, dezelfde voorwaarden voor instrumenten. Een voorbeeld hiervan is dat een aanvraag van een werkgever voor persoonlijke ondersteuning bij werk op dezelfde manier wordt afgehandeld (artikel 17, 18, 19 en 20).
VVD commissielid Mathieu Cox is woordvoerder tijdens het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert VVD fractievoorzitter Eef Stiekema het woord bij dit onderwerp.
Raadsinformatiebrief Bezuinigingen 2024
Met het aanbieden van de Perspectiefnota 2024 en de bijbehorende raadsinformatiebrief over de effecten van de Meicirculaire 2023, werd duidelijk dat er voor de periode 2024-2027 sprake is van een negatieve ontwikkeling van het begrotingssaldo. Daarom is besloten om ten behoeve van de begroting 2024 voorstellen voor een eerste bezuinigingsronde uit te voeren (eerste fase) en de overige jaren 2025-2027 te betrekken in lange termijn bezuinigingen (tweede fase). Deze tweede fase moet vorm krijgen via het Houtens model.
Met deze brief maakt het college de door haar voorgestelde maatregelen voor de begroting 2024 inzichtelijk. Het college informeert de raad voorafgaand aan de behandeling van de begroting 2024 over deze voorgestelde maatregelen. Deze maatregelen worden door het college ook alvast uitgewerkt in het saldo van de primitieve begroting 2024. Met deze maatregelen verwacht het college te voldoen aan amendement 2023-067. Hierin wordt gevraagd de effecten van de voorgestelde bezuinigingen zo veel als mogelijk te beperken.
VVD raadslid Jan Rinkel is woordvoerder bij dit onderwerp. Een raadsinformatiebrief wordt in de regel niet geagendeerd voor een raadsvergadering.