De Polders als eerste aardgasvrije wijk: alleen met keuzevrijheid en acceptabele kosten!

In de raadsvergadering van 9 november werd het raadsvoorstel ‘De Polders als eerste aardgasvrije wijk’ besproken. VVD fractievoorzitter Eef Stiekema stelde dat het goed is dat er in de komende twee jaar een plan wordt gemaakt omdat daarmee veel duidelijk wordt. Het wil nog niet zeggen dat de VVD over twee jaar instemt met de uitvoering van het plan, daarvoor moet het plan helderheid geven op een aantal onderwerpen.

Voorzitter,

In mijn bijdrage wil ik graag drie punten belichten die wij enorm belangrijk vinden bij het mogelijk aardgasvrij maken van de wijk De Polders. Deze punten gaan over keuzevrijheid, acceptabele kosten en het openstaan voor nieuwe techniek. 

Ten eerste is het voor de VVD van ongelofelijk groot belang dat er geen dwang wordt toegepast. De wethouder heeft inmiddels meerdere keren verklaard dat dit ook niet de bedoeling is, echter staat in het raadsvoorstel dat men van het gas af moet, ik citeer: “Dit voorstel licht toe waarom de Polders de juiste keuze is als beoogde startwijk, welke huis- en gebouweigenaren aardgasvrij moeten worden, en hoe het proces eruit ziet na het raadsbesluit (hierbij rekening houdend met de uitslag van het uitgevoerd participatie-traject).” Einde citaat. Ook wordt wel vrij gemakkelijk aangegeven dat huishoudens dit wel even bij elkaar kunnen sparen aangezien de wijk niet van het ene op het andere moment van het gas af moeten. Of eigenlijk: alsjeblieft willen meewerken om de wijk aardgasvrij te maken. In de startnotitie is aangegeven dat gekozen is voor De Polders omdat daar de leefstijlen ‘Dynamische Daphne’ en ‘Vooruitstrevende Veronique’ dominant zijn. Maar het lijkt erop of er wordt gedacht dat de wijk bestaat uit Vermogende Veroniques en Draagkrachtige Dafnes, maar dat is natuurlijk voor iedereen het geval. Het is daarom goed dat er keuzevrijheid is en blijft! De VVD wil dat in deze raadsvergadering graag markeren, daarom dienen we hiertoe samen met de SGP een amendement in.

Voorzitter, niet iedereen wil een ‘early adaptor’ (pionier) zijn; je bent in op dit moment veel meer geld kwijt dan wanneer je even wacht tot het juiste moment. Voor zonnepanelen zijn de kosten tussen 2011 en 2021 bijvoorbeeld met 37% gedaald (overigens steeg de prijs het afgelopen jaar wel weer vanwege schaarste, dus het is wel zaak exact het juiste moment te kiezen).

Het tweede punt dat we graag willen maken is dat we vinden dat er altijd rekening gehouden moet worden gehouden met voortschrijdende techniek: er komen richting 2040 nu nog onbekende mogelijkheden voor verwarmen. Wij zeggen daarmee niet dat we niets moeten doen en moeten afwachten op andere technieken, maar we willen de mogelijkheid om over te schakelen wel open houden. Daarom willen we bijvoorbeeld dat het aardgasnetwerk in de wijk blijft liggen en onderhouden blijft worden. Ook al zouden alle huiseigenaren in de wijk vrijwillig voor afkoppeling kiezen, dan nog willen we dit. Dat kan bijvoorbeeld door afspraken hierover met Stedin te maken of desnoods een gasaansluiting te houden op een gemeentelijk gebouw. Er lopen momenteel proeven in Nederland waarbij het aardgasnetwerk wordt gebuikt voor de toepassing van waterstof als energiedrager. Hoewel de kosten voor waterstof nu nog te hoog zijn om concurrerend te zijn, zoals het voorbeeld over zonnepanelen duidelijk maakt, kan dit in de toekomst veranderen. Behalve waterstof kunnen zich ook andere alternatieven voordoen zoals het gebruik van groen gas. Kan de wethouder toezeggen dat het aardgasnetwerk niet wordt ontmanteld?

Ten derde aandacht voor de kosten voor inwoners, die moeten acceptabel zijn. In dat licht willen we ook wijzen op motie van de VVD met nummer 099-2021. Deze is bij de behandeling van het raadsvoorstel Transitievisie Warmte unaniem aangenomen. Hierin werd het college opgeroepen om: “Al tijdens de verdere verkenningen in Houten Zuid, duidelijk te maken wat de integrale kosten voor de eindverbruiker van de verschillende alternatieven zijn en dit vooruitlopend op het starten van de wijkuitvoeringsplannen te communiceren met belanghebbenden.” Dit is nog onvoldoende gedaan, we roepen op hier alsnog zo snel mogelijk duidelijkheid over te geven zodat we kunnen bepalen of de kosten acceptabel zijn. Ook graag een toezegging van de wethouder op dit punt.

Tot slot, voorzitter,

Voor ons is het belangrijk dat het voor de inwoners helder wordt wat de gevolgen zijn van het plan om de wijk aardgasvrij te maken, zowel financieel als anderszijds. Dat wordt veel duidelijker als het Polderplan klaar is. Daarom zullen we voor het raadsvoorstel stemmen. Dit houdt echter niet in dat wij over twee jaar ook automatisch voor het raadsvoorstel zullen stemmen wanneer we een beslissing moeten nemen om het plan in uitvoering te brengen. We zullen het uitvoeringsplan op dat moment beoordelen en onze keuze bepalen. Van belang zijn dan in ieder geval keuzevrijheid, de betaalbaarheid en het open blijven staan voor nu en dan nog niet bekende technieken voor verwarming.

Update: ons mede ingediende amendement werd unaniem aangenomen! Daarmee ook het raadsvoorstel