Het Integraal Veiligheidsprogramma is niet stevig genoeg om woninginbraken tegen te gaan

In de raadsvergadering van vandaag werd het Integraal Veiligheidsprogramma 2024-2027 besproken. Hierin wordt beschreven op welke manier de veiligheid in Houten wordt verbeterd. VVD fractievoorzitter Eef Stiekema: “Wij kunnen ons voor het grootste gedeelte vinden in het plan, maar we zijn wel kritisch op de aanpak van woninginbraken en andere zogenaamde ‘high-impact crimes’.”

Voorzitter,

Een veilig Houten is de belangrijkste prioriteit voor de VVD. Wij zijn blij met de opzet en uitwerking in het Integraal Veiligheidsprogramma 2024-2027.

Er lijkt ook de nodige ambitie uitgesproken te worden met het doel om het veiligheidsgevoel in de Monitor Sociale Kracht een 8 te laten scoren en de door de politie geregistreerde criminaliteit met 10% te verlagen. Maar is dit ook zo ambitieus als het lijkt?

Het veiligheidsgevoel scoort in de Monitor Sociale Kracht nu ook al een 8; dit is dus een handhaving. Aangezien het al wel een hoog cijfer is zullen we hier niet te zwaar aan tillen. Maar iets meer ambitie was wel mooi geweest. Terecht wordt aangegeven dat een schone, hele en opgeruimde omgeving erg belangrijk is voor een veilig Houten. Als straatverlichting het doet, onkruid voldoende wordt bestreden en verloedering wordt tegengegaan, dan is dat een goede basis voor een positief veiligheidsgevoel.

Bij het doel om de geregistreerde criminaliteit met 10% te verlagen hebben we meer kanttekeningen. Je zou kunnen zeggen dat het niet gaat om geregistreerde criminaliteit, maar om de criminaliteit zelf. Als de aangiftebereidheid met 10% daalt en de hoeveelheid criminaliteit gelijk blijft, is het doel dus al bereikt. De indicator lijkt daarom niet helemaal goed gekozen. Graag een reflectie van de portefeuillehouder op dit vlak.

Ten slotte wil ik graag aandacht voor de aanpak van zogenaamde high-impact crimes zoals woninginbraken, overvallen en geweldsmisdrijven. Met name het aantal woninginbraken en de stijging sinds 2019 is zorgwekkend: het afgelopen jaar werden inwoners van de gemeente Houten bijna twee keer zo vaak slachtoffer ten opzichte van 2019. Als ervaringsdeskundige (ik liep thuis eens een inbreker tegen het lijf) weet ik dat dit zeer veel impact op je kan hebben. De maatregelen in het IVP om dit tegen te gaan stellen teleur: eigenlijk wordt aangegeven dat de gemeente samen met de politie ‘stevig gaat inzetten op het bieden van informatie en het stimuleren van de eigen rol en verantwoordelijkheden van onze inwoners.’ Ik moest het even twee keer lezen… wat gaan we doen tegen inbraak, een zogenaamde high-impact crime? Gaan gemeente en politie zeggen dat het eigenlijk ‘eigen schuld’ is? Dat inwoners maar beter moeten opletten? En dan komt het wel goed? Dit kan niet waar zijn!

Waarom bijvoorbeeld niet meer inzetten van de ANPR camera die kentekens van auto’s van bekende criminelen kunnen herkennen? Of het plaatsen van een camera bij de inprikker wanneer er veel inbraken in een bepaalde wijk worden gepleegd? Waarom niet meer surveilleren? Meer blauw op straat werkt ook afschrikwekkend voor criminelen.

Voorzitter, graag stimuleren we de portefeuillehouder om het beleid hiervoor aan te scherpen. Wij hebben daar een motie voor voorbereid die we hierbij willen indienen. De motie is medeondertekend door ITH en SGP. 

Update: onze motie en het raadsvoorstel werden aangenomen.