Rondetafelgesprek 14 november over de Omgevingswet

Dinsdag 14 november is er weer een rondetafelgesprek. Op de agenda staan twee raadsvoorstellen over de Omgevingswet.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

Het rondetafelgesprek kan live bijgewoond worden en kan ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  114/11 20:30uRaadszaal / Notubiz

Bibi Verbeek

Bindend adviesrecht van de raad in de Omgevingswet

  

Bibi Verbeek

Delegatiebesluit wijzigen omgevingsplan

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van dit rondetafelgesprek en van het rondetafelgesprek op 28 november worden in de gemeenteraadsvergaderingen van 12 en/of 14 november besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Raadsvoorstel Bindend adviesrecht van de raad in de Omgevingswet

Op 1 januari 2024 geldt er een nieuwe wet: de Omgevingswet. Vanaf dat moment is er een nieuwe bevoegdheid voor de raad: het bindend adviesrecht bij bepaalde besluiten over initiatieven om af te wijken van het omgevingsplan. Onder de huidige wetgeving is er ook al zo’n bevoegdheid: de verklaring van geen bedenkingen (afgekort VVGB).

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor in te stemmen met de voorwaarden voor het instellen van dit bindend adviesrecht. Om de overgang eenvoudig te maken zijn die voorwaarden zoveel mogelijk gelijk aan de huidige regeling. De voorwaarde voor de bouwkosten wordt veranderd naar de huidige prijzen en gaat daardoor van €500.000. naar €750.000.

In het voorstel van het college zijn de nieuwe voorwaarden voor het vragen van een bindend advies aan de raad:

  1. Een activiteit die niet aan de regels van het omgevingsplan voldoet en niet vergunningvrij voor bouwen is;
  2. Bouwkosten hoger of gelijk dan €750.000,- of;
  3. Door college verwachte maatschappelijke impact of gevoeligheid, waardoor de raad toch om advies wordt gevraagd.

Ook wordt voorgesteld om dit begin 2025 te evalueren.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek en tijdens de raadsvergadering.

Raadsvoorstel Delegatiebesluit wijzigen omgevingsplan

Op 1 januari 2024 krijgen we te maken met een nieuwe wet, de Omgevingswet. Een van de belangrijkste instrumenten die voortkomt uit de Omgevingswet is het omgevingsplan. In het omgevingsplan worden regels gesteld over activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de leefomgeving. Het is nodig dat voor de invoering van de Omgevingswet door de gemeenteraad een aantal keuzes zijn gemaakt over hoe met bepaalde onderwerpen van het omgevingsplan wordt omgegaan, zodat deze direct bij de invoering van de Omgevingswet kunnen worden gebruikt.

over het algemeen blijft de rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders na de invoering van de Omgevingswet onveranderd voor wat betreft het instrument ‘omgevingsplan’. Het uitgangspunt van de Omgevingswet is wel dat het college meer bevoegdheden krijgt bij de uitvoering van het beleid en de gemeenteraad zich beperkt tot de hoofdlijnen en het monitoren van de resultaten.

In de nieuwe Omgevingswet kan de gemeenteraad de bevoegdheid voor het besluiten nemen over delen van het omgevingsplan overdragen aan het college. Dit heet een delegatiebesluit dat los van het omgevingsplan kan worden aangepast. De gemeenteraad moet nu bepalen binnen welke grenzen en onder welke voorwaarden de bevoegdheid kan of moet worden uitgeoefend of overgedragen.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek en tijdens de raadsvergadering.