Raadsvergadering op 12 december over Omgevingswet, belastingen en meer

Dinsdag 12 december is er weer een gemeenteraadsvergadering. Op de agenda staan onder andere het bindend adviesrecht in de Omgevingswet, de verordening Jeugd en Wet maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), het water- en rioleringsplan voor de komende jaren en de tarieven voor de gemeentelijke belastingen voor het komend jaar.

De gemeenteraadsvergadering start om 19:00 uur en wordt begonnen met het vragenhalfuur. Vervolgens wordt er gedebatteerd over het ‘Bindend Adviesrecht’ van de gemeenteraad in de Omgevingswet. Deze wet gaat in per 1 januari 2024 en vervangt 26 wetten die regelen hoe we de ruimte waarin we wonen en werken inrichten. De Omgevingswet moet dit eenvoudiger maken. Het Bindend Adviesrecht waar in de raadsvergadering over gedebatteerd wordt, vervangt de zogenaamde ‘Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB)’ die nu kan worden afgegeven door de gemeenteraad. Met een VVGB wordt het door de gemeenteraad mogelijk gemaakt om af te wijken van een bestemmingsplan. Nadat de Omgevingswet in is gegaan kan met het Bindend Adviesrecht afgeweken worden van het Omgevingsplan. Dit voorstel zorgt ervoor dat de overgang van VVGB naar Bindend Adviesrecht met zo weinig mogelijk veranderingen wordt doorgevoerd.

Het tweede onderwerp waarover in debat wordt gegaan is de Verordening Jeugd en Wmo. Deze wordt aangepast zodat vastligt dat begeleiding van hulpvragen door het Sociaal Team Houten wordt gedaan. Verder wordt voorgesteld om een eigen bijdrage in te voeren voor de was- en strijkservice, worden de regels voor het persoonsgebonden budget aangescherpt en zijn er wijzigingen doorgevoerd vanwege aanpassingen in de inkoop en uitspraken van rechters.

Vervolgens wordt gepraat over het water- en rioleringsplan voor de komende vier jaar. Hierin wordt geregeld hoe we in Houten zorgen dat het riolerings-, oppervlakte- en grondwater op een goede manier beheerd wordt. Helaas betekent dit wel dat het tarief van de rioolheffing hiermee 18% omhoog gaat: voor meerpersoonshuishoudens van €157,44 naar €185,66 per jaar.

Tot slot gaat de gemeenteraad in debat over de belastingen en leges. Leges zijn vergoedingen voor diensten van de gemeente, zoals het uitgeven van een paspoort, rijbewijs of vergunning. Ieder jaar stelt de gemeente de tarieven voor belastingen en leges op, deze worden in dit geval vooral op basis van de inflatie aangepast. Uitzondering is de eerder genoemde rioolheffing. Nieuw is dat, zoals door de VVD ingebracht werd in het coalitieakkoord, de hondenbelasting in Houten wordt afgeschaft.

De besluitvormende raad is direct na de schorsing, hierin worden naast eerder genoemde onderwerpen besluiten genomen over tal van raadsvoorstellen, zie hiervoor onderstaande agenda.

Over de onderwerpen die alleen na de schorsing worden behandeld, wordt niet meer gedebatteerd. Dit is omdat de raads- en commissieleden in de rondetafelgesprekken hebben aangegeven dat er voldoende informatie is gewisseld om een besluit te kunnen nemen. Normaal gesproken betekent dit dat alle raadsleden zullen instemmen met het raadsvoorstel.

Samenvattingen van de raadsvoorstellen waarover gedebatteerd en besloten wordt kunnen hier gelezen worden. Raadsvoorstellen en achterliggende documenten zijn hier te vinden. Je kunt de raadsvergadering bezoeken in het gemeentehuis of live meekijken via Notubiz.

Agenda

  1. Opening
  2. Vaststellen agenda
  3. Vragen halfuur
  4. Bindend adviesrecht van de raad in de Omgevingswet
  5. Actualisatie Integrale Verordening Jeugd en Wmo gemeente Houten
  6. Water en rioleringsplan WRP 2024-2027
  7. Belasting- en legesverordeningen 2024
  8. Schorsing
  9. Heropening
  10. Bindend adviesrecht van de raad in de Omgevingswet
  11. Actualisatie Integrale Verordening Jeugd en Wmo gemeente Houten
  12. Water en rioleringsplan WRP 2024-2027
  13. Belasting- en legesverordeningen 2024
  14. Delegatiebesluit wijzigen omgevingsplan
  15. Subsidieplafonds 2024
  16. GGDrU Begrotingswijziging 2023-2
  17. Advies aanwijzing publieke lokale media-instelling
  18. Vaststelling bestemmingsplan Trip 3, Schalkwijk
  19. Maandelijkse begrotingswijziging december 2023
  20. Vaststellen besluitenlijst raadsvergadering 7 november 2023
  21. Vaststellen besluitenlijst raadsvergadering 9 november 2023
  22. Vaststellen doorlopende lijst ingekomen stukken 12 december 2023
  23. Vaststellen Geactualiseerde lijst openstaande moties en toezeggingen 12 december 2023
  24. Sluiting