Eerste rondetafelgesprekken van het jaar op 9 januari over bouwen en sportvelden

Dinsdag 9 januari zijn er weer rondetafelgesprekken in de gemeenteraad van Houten. Op de agenda staat het bestemmingsplan Tuibrug 4, een raadsinformatiebrief over het programmaplan Bouwen voor Houten en het vervangingsplan voor buitensportvelden.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen live bijgewoond worden, de rondetafelgesprekken kunnen ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  109/01 20:00uRaadszaal / Notubiz
Bibi Verbeek

Raadsvoorstel Bestemmingsplan Tuibrug 4



Bibi Verbeek

Raadsinformatiebrief Programmaplan Bouwen voor Houten en Spoorboekje II

  209/01 20:00uKamer 0.46+0.47

Robert Paling

Raadsvoorstel Geactualiseerd vervangingsplan buitensportvelden

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergaderingen van 23 januari besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen en Raadsinformatiebrief

Raadsvoorstel Bestemmingsplan Tuibrug 4

Op 12 september 2023 heeft het college besloten om het ontwerpbestemmingsplan ‘’Tuibrug 4, Houten’’ ter inzage te leggen. 

Initiatiefnemer Het Fort Houten B.V. wil de locatie van de voormalige Thermen Houten aan de Tuibrug 4 herontwikkelen naar een zorgwoonomgeving voor zwaardere zorg. Zij willen daarbij 70 tot maximaal 90 wooneenheden bouwen voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen omdat ze lichamelijke zorg of  revalidatiezorg voor ouderen nodig hebben, dementie of een (verstandelijke) beperking hebben. Ook wordt er een centrum voor medische dienstverlening gebouwd.

Het plan ligt in het bestemmingsplan 'Kruisboog - Weteringhoek', deze heeft de bestemming 'Cultuur en ontspanning'. De voor 'Cultuur en ontspanning' aangewezen gronden zijn bestemd voor het bedrijfsmatig verrichten van activiteiten gericht op cultuur, spel, vermaak en ontspanning. Het plan van de initiatiefnemer om zorgwooneenheden te realiseren past niet binnen deze bestemming. Daarnaast voldoet het stedenbouwkundig ontwerp niet aan alle randvoorwaarden die het huidige bestemmingsplan als (afwijkings-)mogelijkheden biedt. Om dit initiatief planologisch-juridisch mogelijk te maken wordt er dan ook een nieuw bestemmingsplan opgesteld waarin het plangebied de bestemming 'Maatschappelijk' krijgt met de functieaanduiding 'onzelfstandige zorgwooneenheden'.

Het ontwerpbestemmingsplan, inclusief bijlagen, heeft van 21 september 2023 tot en met 1 november 2023 ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ontvangen. Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan gewijzigd door de raad vast te laten stellen. Er is een ambtshalve wijziging in paragraaf 4.13 betreft een naderende duiding van de verkeersintensiteit.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek en raadsvergadering.

Raadsinformatiebrief Programmaplan Bouwen voor Houten en Spoorboekje II

In april 2023 heeft de gemeenteraad het Spoorboekje aangewezen als voortgangsrapportage en instrument om de ruimtelijke uitdagingen in Houten te volgen. Afgesproken is dat de raad eenmaal per jaar een bijgewerkt Spoorboekje toegezonden krijgt, voorafgaand aan de Begrotingsraad. Met deze raadsinformatiebrief wordt het tweede Spoorboekje aangeboden.

Spoorboekje II geeft een gedetailleerd beeld van de voortgang die het afgelopen half jaar is behaald. Vergeleken met het eerste Spoorboekje zijn het afgelopen jaar meerdere plannen uitgewerkt, waardoor nieuwe mijlpalen konden worden ingepland. Daarnaast zijn in deze tweede voortgangsrapportage nieuwe manieren toegevoegd om een overzicht te hebben van de aantallen geplande en gerealiseerde woningen, voor de bouw van betaalbare woningen, de bouw van passende woningen en voor duurzaam bouwen. Ten slotte zijn veel moties en toezeggingen uitgevoerd en is de uitvoering ervan in het Spoorboekje geborgd.

Deze resultaten hebben wij alleen kunnen behalen in nauwe samenwerking met onze inwoners, maatschappelijke partners- en organisaties, met de woningbouwcorporatie, met ondernemers, projectontwikkelaars, onze partners verenigd in de Vitale Coalitie voor Het Rond, bewonersinitiatieven, CPO’s (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap: een groep inwoners die samen een aantal woningen ontwikkelt), en bewonersgroepen als Binnendorp Molenzoom en Manifest Houten Oost. Buurgemeenten, de samenwerkende gemeenten in U10 verband, de provincie Utrecht, de rijksoverheid, het waterschap en andere (semi) overheden zijn belangrijke gesprekspartners bij het realiseren van de ruimtelijke opgaven in Houten. De inzet van de ambtelijke organisatie is groot, proactief en getuigt dagelijks van een grote betrokkenheid om alle plannen uit te voeren.

Er is op alle onderdelen voortgang geboekt. Lees de hele raadsinformatiebrief door hier te klikken.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek. Aangezien het over een raadsinformatiebrief gaat, zal deze niet besproken worden in de raadsvergadering. 

Raadsvoorstel Geactualiseerd vervangingsplan buitensportvelden  

Het huidige vervangingsplan buitensport is vastgesteld in 2019 en is verouderd. Kortgeleden is het nieuwe vervangingsplan opgeleverd. De grootste veranderingen zijn:

  1. In het huidige plan is opgenomen dat kunstgrasvelden na 15 jaren helemaal vervangen moeten worden. Uit de praktijk is gebleken dat de toplagen van kunstgrasvelden na 10 jaren aan vervanging toe zijn maar dat andere onderdelen na 15 jaren nog niet vervangen hoeven te worden;
  2. De hoogte van de kosten bij vervangen zijn aangepast naar de prijzen van nu;
  3. Het nieuwe plan is meer in detail uitgewerkt waardoor er betere afschrijvingstermijnen per onderdeel in staan.

Omdat het nieuwe plan meer in detail is uitgewerkt met meer verschillende afschrijvingstermijnen moeten er meer afschrijvingstermijnen worden toegevoegd aan de notitie “Investeringen Waardering en Afschrijving”, zodat de gemeentelijke begroting meer aansluit met de werkelijke vervangingen en investeringen. 

Het college vindt dat het in tijden van bezuinigingen niet ideaal is om extra budget vrij te maken. Onder andere daarom zijn de vervangingen kritisch beoordeeld of ze echt noodzakelijk zijn. Dit proces heeft langer geduurd dan van te voren was voorzien. Zo is na overleg met de hockeyvereniging besloten om één afgekeurd hockeyveld nog niet te vervangen. Het het nog niet vervangen van dat veld is een afwijking van het huidig beleid omdat daar in staat dat de sportcomplexen in de huidige omvang in stand moeten worden gehouden.

In overleg met externe partijen, de verenigingen en op basis van eigen kennis zijn we tot voorliggend voorstel gekomen. Om de huidige buitensportvoorzieningen op een sober maar doelmatig niveau te houden is het onvermijdelijk deze investeringen uit te voeren en kunnen ze niet uitgesteld worden.

Voor de VVD is Robert Paling woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert Bibi Verbeek het woord.