Afscheid VVD wethouder Sander Bos

In de raad van 23 januari nam de gemeenteraad afscheid van VVD wethouder Sander Bos. Fractievoorzitter Eef Stiekema sprak Sander toe.

“Voorzitter, ik denk dat ik even een uitzondering ga maken op de mores in deze raad. Ik zal niet via u spreken en tegen de gewoonte in zal ik ook niet spreken tot het college, de wethouder of de heer Bos. 


Sander, veel is al gezegd op de algemene ledenvergadering van de Houtense VVD afgelopen zaterdag. Toch ook hier nog een woordje van mij vanwege je afscheid.


Je bent nu vier jaar wethouder geweest in Houten, ik kan mij het sollicitatiegesprek met jou nog goed herinneren. Wat mij daar onder andere van bij is gebleven is dat je toe was aan een gemeente met wat meer complexiteit en uitdaging. We kunnen vaststellen dat dit prima is gelukt in de afgelopen vier jaar.


De mededeling dat je ging stoppen was geen verrassing voor mij, het was wel even slikken. We moeten hierdoor afscheid nemen van een goede wethouder en een fijn mens. Persoonlijk neem ik nu afscheid van een maatje in de Houtense politiek en dat vind ik echt jammer.


Maar ik vind het ook mooi: het siert je namelijk dat je deze keuze maakt. Het gezin gaat voor de politiek en zo hoort dat ook! Je carrière-switch maakt het mogelijk om meer bij Martine, Nero en Wende te kunnen zijn en hen te helpen in hun groei.


En zo kennen wij je ook: als iemand die groei belangrijk vindt. Je kiest daarbij als het nodig is niet voor de gemakkelijke weg, maar voor de weg die nodig is voor het benodigde resultaat. Dat leidde vaak tot resultaat, maar soms helaas ook niet. Je kan gelukkig goed relativeren waardoor je je dan snel herpakte. Dan was je realistisch en koos je ervoor om binnen de mogelijkheden te gaan voor het meest optimale resultaat. Of zoals je dan, ik denk met enige ironie, zei: “Ik ben als was in uw handen.”


In de de afgelopen vier jaar ben je zelf verder gegroeid in het wethouderschap en als mens. Van ‘die wethouder van buiten’, durf ik te zeggen dat je voor alle raadsleden ‘onze wethouder’ werd. Naast zelf groeien hielp je ook dikwijls anderen te groeien, bijvoorbeeld door gerichte en waardevolle feedback te geven op een respectvolle en rustige manier. Dat zullen we gaan missen, misschien net zoveel als je vriendelijkheid, humor en aanstekelijke lach!


Voor je afscheid in de ledenvergadering kreeg je een toepasselijk cadeau: een levensboom, dat wil zeggen: een beeldje dat een levensboom voorstelt. Ik weet dat je geen cadeau wilde, je hebt namelijk aangegeven liever een donatie te willen voor de Stichting Leergeld. En ook dat siert je! 


We wilden je als VVD Netwerk Houten toch graag een aandenken geven aan deze mooie periode in Houten en vonden een bij de Wereldwinkel gekocht beeldje van een levensboom erg toepasselijk. De levensboom staat namelijk symbool voor groei en ontwikkeling, vruchtbaarheid, voor onsterfelijkheid en genezing. Net als de boom heb je ook te maken met de verschillende seizoenen. Er zijn net als in de lente momenten van beginnend leven, van groei zoals in de zomer en van pittige stormen zoals in de herfst. Tenslotte zijn er ook perioden van rust zoals in de winter. Veel van die momenten hebben we ook samen in Houten beleefd. Onsterfelijkheid en vruchtbaarheid dan niet, maar wellicht komt dat in het vervolg van je loopbaan in de fruitsector. Ik zou je periode in Houten in ieder geval willen zien als een prachtige tak die vol in bloei staat en al mooie vruchten heeft voortgebracht in de vorm van politieke resultaten, prachtige ontmoetingen en mooie vriendschappen. 


In je levensboom gaat nu een nieuwe tak in ontwikkeling: de fruittak. Ik vind het bijzonder mooi dat je vanuit de ene fruitgemeente (West Maas en Waal) je verder hebt ontwikkeld in de andere (Houten) en dit nu verder gaat brengen als adjunct directeur van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Het sluit mooi aan bij de ervaring die je hier hebt opgedaan als wethouder Ruimtelijke Ordening, Economie, Openbare Ruimte, Werk en Inkomen. Wellicht dat zelfs je portefeuille Financiën in deze periode van pas komt. 


Sander, ook op deze plek willen we je niet met lege handen laten gaan. We willen je als fractie ook een tastbaar aandenken aanbieden aan je mooie periode in Houten. Een cadeau dat perfect aansluit bij jou als persoon, het feit dat je al veel affiniteit met fruit had en er nu ook nog eens je werk van gaat maken. 


Eigenlijk wordt dit cadeau bij het afscheid van raadsleden aangeboden door de raad. Wij bieden het nu als fractie aan omdat het erg goed aansluit op je nieuwe baan en het een mooi aandenken is aan Houten. De maker, de aan De Krachtfabriek verbonden Rob van TinkerinQ, heeft extra zijn best gedaan om er een mooie schaal van te maken en dat is volgens mij goed gelukt! Hij gaf nog wel aan dat het belangrijk is om op te passen voor rotte appels, die kunnen het hout aantasten. Wellicht was het onbedoeld een breder toepasbaar advies in het vervolg van je loopbaan waar je je voordeel mee kunt doen. 


Sander, je hebt in de afgelopen jaren enorm veel betekend voor Houten, voor ons als fractie en voor mij als mens. Ik wil je daar enorm voor bedanken! Veel succes, maar vooral ook veel plezier in je nieuwe rol!”