Rondetafelgesprekken over diverse bestemmingsplannen, startersleningen en meer

Dinsdag 30 januari zijn er weer rondetafelgesprekken in de gemeenteraad van Houten. Op de agenda staan diverse bestemmingsplannen, de verordening Starterslening, de nota Grondbeleid en meer.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen live bijgewoond worden, de rondetafelgesprekken kunnen ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  130/01 19:30uRaadszaal / Notubiz
Bibi Verbeek

Raadsvoorstel Vaststelling Bestemmingsplan Bloesemtuin 15




Bibi Verbeek

Verordening Starterslening gemeente Houten 2024

  

Bibi Verbeek

Raadsvoorstel Vaststellen kavelpaspoort De Molen 37

 230/01 19:30uKamer 0.46/0.47Robert Paling

Raadsvoorstel Ongewijzigde vaststelling bestemmingsplan Waalseweg 37

  

Robert Paling

Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Tuurdijk 43, 't Goy




Mathieu Cox

Raadsvoorstel Eerste begrotingswijziging WIL 2024 en kaderbrief 2025

  

Robert Paling

Raadsvoorstel Nota Grondbeleid 2024




Mathieu Cox

Raadsvoorstel Ontwerp-Kadernota 2025 Regionaal Archief Zuid-Utrecht

  

Robert Paling

Raadsvoorstel Ontwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) 2023

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergaderingen van 13 februari besproken.

Samenvatting Raadsvoorstellen

Raadsvoorstel Vaststelling Bestemmingsplan Bloesemtuin 15

De initiatiefnemer wil twee vrijstaande woningen bouwen aan beide kanten van de boerderij op Bloesemtuin 15. Het uitgangspunt hierbij is om de stedenbouwkundige uitstraling van het boerenerf te behouden. In het beeldkwaliteitsplan behorend bij het bestemmingsplan is dit verder uitgewerkt. In de beheersverordening zijn de gronden bestemd overeenkomstig het bestaande gebruik. Hierdoor is een woonfunctie en een industriefunctie fruitkwekerij aanwezig. Dit raadsvoorstel wijzigt het gebruik naar woonfunctie en voegt twee woningen toe en zorgt ervoor dat de huidige bewoners langer thuis kunnen blijven wonen.

Na gesprekken door de initiatiefnemer met omwonenden is er na zorgen vanuit de buurt een participatie avond met alle omwonenden georganiseerd waar de initiatiefnemer in gesprek ging met de buurt. Na zorgen van de omwonenden over schaduwvorming en het vrije uitzicht is een zonnestudie uitgevoerd en is de woning 2 meter verschoven, waardoor de woning op 7 meter van de zijdelingse perceelgrens komt te staan. Met deze wijziging blijft het stedenbouwkundig uitgangspunt om de uitstraling van het boerenerf te behouden intact. 

Ondanks de veranderingen die in het ontwerpbestemmingsplan zijn doorgevoerd zijn er zes zienswijzen ingediend. De bezwaren zitten vooral in de afstand van de woning ten opzichte van de perceelgrens en de bouwhoogten van de woning en bijgebouwen. Naar aanleiding van deze zienswijzen worden aanpassingen op het bestemmingsplan voorgesteld ten aanzien van de bouwhoogten.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek en raadsvergadering.

Raadsvoorstel Verordening Starterslening gemeente Houten 2024

De herintroductie van de starterslening in Houten is een positieve stap om de woningmarkt toegankelijker te maken voor startende kopers. Door zowel nieuwe als bestaande woningen op te nemen in de verordening krijgen starters meer mogelijkheden om hun eerste koopwoning te verwerven. Een starterslening helpt bij het overbruggen van financiële hobbels, die starters ervaren bij het kopen van een huis. Het is een vorm van extra ondersteuning met gunstige voorwaarden, zoals lagere rentetarieven en uitgestelde aflossingen.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek en raadsvergadering.

Raadsvoorstel Vaststellen kavelpaspoort De Molen 37 

Voor het bouwen van woningen op de locatie De Molen 37 heeft de raad besloten een kavelpaspoort vast te stellen. Het kavelpaspoort geeft de initiatiefnemer en omwonenden duidelijkheid over de ontwikkelrichting van de locatie en is het kader voor de te doorlopen ruimtelijke procedure. De ruimtelijke procedure kan verder door het college via een kruimelregeling juridisch worden afgehandeld, omdat de initiatiefnemer vooruitlopend op de vaststelling van het kavelpaspoort nog in 2023 een omgevingsvergunning heeft aangevraagd.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek en raadsvergadering.

Raadsvoorstel Ongewijzigde vaststelling bestemmingsplan Waalseweg 37 vervangingsplan buitensportvelden  

Op 12 januari 2022 heeft de gemeente een verzoek ontvangen voor het aanpassen van het bouwvlak voor het perceel Waalseweg 37 in Tull aan ’t Waal, voor de uitbreiding van de bestaande bedrijfsbebouwing. De initiatiefnemer heeft op het perceel aan de Waalseweg 37 in Tull en 't Waal meerdere schuren staan die worden gebruikt voor bedrijvigheid en opslag, waarbij ook buitenopslag van caravans plaatsvindt. Het huidige bestemmingsplan biedt de mogelijkheid om het oppervlak van de aanwezige bebouwing uit te breiden met maximaal 20% binnen het bouwvlak. Met de huidige vorm van het bouwvlak zou dit betekenen dat de uitbreiding vóór de monumentale langhuisboerderij geplaatst moet worden, direct aan de Waalseweg, waar nu een fraaie tuin en geitenweide aanwezig is.

Het uitbreiden van de bedrijfsgebouwen aan de voorzijde zou te veel afbreuk doen aan het gemeentelijk monument en ingrijpen op het woongenot. Derhalve is het planvoornemen het bouwvlak van de bedrijfsbestemming te verplaatsen van het noorden van het perceel naar het oosten, waarmee geen afbreuk wordt gedaan aan het zicht op en de ligging van het gemeentelijk monument. Daarbij draagt het uitbreiden van de bedrijfsgebouwen aan de Oostzijde bij aan een efficiëntere bedrijfsvoering.

Voor de VVD is Robert Paling woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert Bibi Verbeek het woord.

Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Tuurdijk 43, ‘t Goy

Op het perceel aan de Tuurdijk 43 in ’t Goy exploiteert Van den Brink B.V. een agrarische onderneming met zowel agrarische productie als dienstverlening in de vorm van koelen, opslaan en sorteren van diverse fruitsoorten (appels en peren). Vanwege het beëindigen van de diensten op Groenedijkje 7 abc, en ook voor toekomstige groei, wil de initiatiefnemer aan de zuidzijde van het perceel zowel de sorteerruimte als de koelcellen uitbreiden. Binnen het bestaande bouwvlak is onvoldoende ruimte voor uitbreiding. Hierdoor is het wenselijk het bouwvlak met 3.143 m2 te vergroten naar 14.432 m2 en zal er een hogere maximale goothoogte en bouwhoogte worden toegepast dan in het huidige bestemmingsplan mogelijk is. Daarnaast is de verplaatsing van de kistenopslag benodigd. Om dit initiatief planologisch en juridisch mogelijk te maken is er dan ook een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Het bestemmingsplan, inclusief bijlagen, heeft van 19 oktober 2023 tot en met 29 november 2023 ter inzage gelegen. In deze periode zijn er twee zienswijzen ingediend op het bestemmingsplan. Naar aanleiding van de zienswijzen wordt er een wijziging in de toelichting onder paragraaf 4.4 ‘Verkeer en parkeren’ voorgesteld. Verder zijn er wat ambtelijke wijzigingen doorgevoerd.

Voorgesteld wordt om het bestemmingsplan gewijzigd door de raad vast te laten stellen.

Voor de VVD is Robert Paling woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert Bibi Verbeek het woord.

Raadsvoorstel Eerste begrotingswijziging WIL 2024 en kaderbrief 2025

WIL (Werk en Inkomen Lekstroom) heeft een begrotingswijziging 2024 aangeboden aan de raad voor zienswijze, waarin een forse uitbreiding van de uitvoeringskosten is opgenomen. Het gaat voor alle bij WIL aangesloten gemeenten om 10,5 fte waarvan 5,6 fte ten laste komt van de gemeenten en het overige wordt opgevangen binnen de eigen begroting van WIL. Onder andere door de inzet van de eerder verkregen subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF).

In de eerste begrotingswijziging gaat het voor Houten om een toename van €125.000 op de uitvoeringskosten. Deze zijn op te vangen binnen de huidige gemeentebegroting 2024 door extra incidentele middelen vanuit Het Rijk. Verder stijgt de bijzondere bijstand. Voor Houten gaat het hier om een structureel bedrag van €63.000 aan extra regelingskosten. Deze kosten komen ten laste van de meerjarenraming 2024-2027.

Voor de VVD is Mathieu Cox woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert Eef Stiekema het woord.

Raadsvoorstel Nota Grondbeleid 2024

De nota grondbeleid 2024 geeft een overzicht weer van de mogelijkheden voor de gemeente om grondbeleid te voeren en welke instrumenten de gemeente hiervoor kan inzetten. De gemeente kiest ervoor om per ontwikkeling/gebied of plan te onderzoeken welk grondbeleid het beste past bij de situatie. Deze keuze is onder meer afhankelijk van de ambities en doelstellingen die zijn neergelegd in diverse programma’s en beleidsdocumenten. De gemeente kiest derhalve voor een situationeel grondbeleid.

Voor de VVD is Robert Paling woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert Bibi Verbeek het woord.

Raadsvoorstel Ontwerp-Kadernota 2025 Regionaal Archief Zuid-Utrecht

Het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) stelt ieder jaar een Kadernota op voor het volgende begrotingsjaar. Voordat de Kadernota door het algemeen bestuur van het RAZU definitief wordt vastgesteld, wordt het ontwerp aan de raden van de zes deelnemende gemeenten, waaronder Houten, toegestuurd. Jaarlijks krijgen de deelnemende gemeenten de gelegenheid zienswijzen in te dienen op de Kadernota.

Het bestuur van het RAZU heeft rekening gehouden met de financiële vooruitzichten en onzekerheden waar de betrokken gemeentebesturen voor staan de komende jaren en daarom zijn in deze kadernota alleen de verplichte cao en indexcijfers verwerkt.

Voor de VVD is Mathieu Cox woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert Jan Rinkel het woord.

Raadsvoorstel Ontwerp Gemeenschappelijke Regeling Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU) 2023

Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) gewijzigd. Deze wetswijziging moet voor 1 juli 2024 in alle gemeenschappelijke regelingen (GR-en) doorgevoerd worden.

In de ontwerp-GR-RAZU zijn in lijn met de nieuwe Wgr de volgende aanpassingen gedaan:

  1. Nieuw artikel over zienswijze procedure bij bestuursbesluiten toegevoegd (art. 9). 
  2. Nieuw artikel over participatie toegevoegd (art. 11).
  3. Wettelijke termijnen aangepast in artikel Kadernota en Begroting (art. 22) en Jaarrekening (art. 23)
  4. Nieuw artikel over evaluatie toegevoegd (art. 28).
  5. Artikel over toetreding aangepast (art. 29).
  6. Artikel over uittreding uitgebreid naar vier artikelen (art. 31 t/m 33).
  7. Artikel over wijziging toegevoegd (art. 34).
  8. Artikel over opheffing aangepast (art. 35)
  9. Slotbepalingen aangepast (art. 37).

Op basis van de opdracht van het bestuur (7 december 2022) zijn naast het doorvoeren van wijzigingen van de Wgr ook de archiefbepaling (art. 27) en het artikel over het positief exploitatiesaldo (art. 24) aangepast.

Voor de VVD is Mathieu Cox woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, tijdens de raadsvergadering voert Jan Rinkel het woord.