Voorzitter,
Het raadsvoorstel over de jaarstukken 2023 hebben we al uitgebreid aan de orde gehad in een paar rondetafelgesprekken, mede aan de hand van de brieven van de ARC, het accountantsverslag en de raadsinformatiebrieven die daarop volgden.
Ik hou het daarom nu kort. De jaarstukken laten in cijfermatig opzicht een positief beeld zien. Een jaarrekening met een positief saldo van ruim 3 miljoen euro, een goedkeurende controleverklaring van de accountant waarin wordt opgemerkt dat de vermogenspositie van de gemeente Houten gezond is, het weerstandsvermogen uitstekend is en dat er sprake is van een positieve ontwikkeling over 2023 ten opzichte van 2022.Inhoudelijk vraag ik wel uw extra aandacht voor een aantal punten waarover dus al eerder met u is gewisseld.
Wat dit jaarverslag ontbeert is inzicht in de bereikte effecten, maatschappelijke effecten. Er is veel gedaan, hard gewerkt en met, in mijn overtuiging, de juiste intenties met een grote betrokkenheid en bevlogenheid van een ieder. Er is veel werk verzet in het vorig jaar, veel waardering daarvoor. Maar, door het gemis van inzicht in de maatschappelijke effecten is het voor de raad moeilijk om vanuit de controlerende taak te bepalen of de juiste dingen zijn gedaan en of het geld optimaal is aangewend. U heeft in uw reactie toegezegd een aantal procesmatige verbeterpunten op te pakken en hierin verbetering aan te brengen.
Een tweede punt dat ik aan de orde wil stellen is het jaarlijks terugkerend grote verschil tussen het geprognosticeerde saldo in de 2e berap en het werkelijke saldo bij de definitieve resultaatbepaling. Zowel de ARC als de accountant hebben dit issue onder de aandacht gebracht bij het college. Ik ben dan ook blij dat u heeft aangegeven om vóór het zomerreces te starten met het evalueren en beschrijven van het proces “bestuursrapportage”. Ik spreek daarbij de verwachting uit dat ook kritisch gekeken wordt naar de voorspelbaarheid van de kosten, opbrengsten en resultaten van de te onderscheiden posten en verwacht dat u dit in nauwe afstemming zult doen met de raad i.c. de ARC. De raad moet gedurende het hele jaar in staat worden gesteld de juiste financiële afwegingen te maken ten aanzien van initiatieven en beleidskeuzes. Het is moeilijk te verteren om zaken niet uit te voeren of op te pakken vanuit budgetbeperkingen terwijl later blijkt dat er wel financiële mogelijkheden waren.
Voorzitter, ten slotte,
Terugkijkend naar het afgelopen halfjaar vind ik de totstandkoming van de jaarrekening en jaarverslag niet bepaald vlekkeloos verlopen.
Stukken die niet op tijd klaar zijn, correcties, toevoegen van addenda op laatste moment, een getrapte RTG op 11 juni en op 2 juli, een debatraad op 11 juli gepland dat dan weer 9 juli blijkt te zijn. En nu dan vanwege een ingelast debat alsnog vandaag. Het komt de kwaliteit van de stukken niet ten goede en maakt ons het werk als raad bepaald niet makkelijker. Ik ben het dan ook oneens met de reactie van het college op de bevindingen van de ARC over de jaarstukken waarbij gesteld wordt dat het jaarrekeningproces soepel is verlopen.
Ik wil het college expliciet vragen om in de huidige cyclus bijzondere aandacht te hebben voor de door mij genoemde specifieke aandachtspunten en het jaarrekeningproces op meer beheerste wijze te doorlopen zodat we met zijn allen de dingen goed, of liever, beter kunnen doen.
Los van mijn kritische opmerkingen ook een woord van dank voor zowel het college als de ambtelijke organisatie voor de geleverde inspanningen om deze jaarstukken tot een afronding te brengen waardoor deze met een goedkeurende accountantsverklaring tijdig aan de provincie verstuurd kunnen worden.