Agenda
RTG | Datum & Tijd | Locatie | Wie | Onderwerp |
1 | 10/09 20:00u | Raadszaal | Robert Paling | Raadsvoorstel (gewijzigd) Vaststelling bestemmingsplan Boekdrukkersgilde ongenummerd |
Robert Paling |
Het rondetafelgesprek kan bijgewoond worden in het gemeentehuis, het rondetafelgesprek kan ook live gevolgd worden via Notubiz.
De stukken zijn terug te lezen via deze link.
Vragen of opmerkingen over dit onderwerp en andere kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl. Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken en over deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente.
De raadsvoorstellen worden in de gemeenteraadsvergadering van 24 september besproken.
Samenvatting Raadsvoorstellen
Raadsvoorstel (gewijzigd) Vaststelling bestemmingsplan Boekdrukkersgilde ongenummerd
De bewoner van Boekdrukkersgilde 27 wil achter zijn huis een nieuwe woning bouwen. Dit is niet toegestaan niet binnen het huidige bestemmingsplan, om het toch mogelijk te maken is een bestemmingswijziging noodzakelijk. Aan de raad wordt nu gevraagd het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen.
Op 18 juni is dit raadsvoorstel ook besproken in de raadsvergadering. Om zorgen van omwonenden verder te verminderen is gevraagd of de wethouder nog een keer met hen en de initiatiefnemers in gesprek wilde gaan, dit is inmiddels gebeurd. In dit raadsvoorstel is de tekst onder het kopje ‘Participatie’ aangevuld en is voor de raads- en commissieleden een gespreksverslag bijgevoegd. Voor het overige zijn er geen wijzigingen doorgevoerd.
Raadsvoorstel Vrijgeven varianten Houten Oost
In het collegeprogramma staat dat voor Houten Oost een plan wordt ontwikkeld voor het bouwen van 2.750 woningen in Houten Oost, met het Houtens Manifest als uitgangspunt. Als hoofdambitie heeft het college dat Houten Oost een internationaal voorbeeld wordt van betaalbaar wonen in het groen. Een wijk waar rekening wordt gehouden met het veranderende klimaat. Ook moet het een wijk worden met een buitenruimte die helpt bij een gezonde leefomgeving met ruimte voor ontmoeten en bewegen. Dat betekent dat het een wijk wordt waarin veel groen is met ruime wandel- en fietspaden waar mensen zich vrij kunnen bewegen. Vanaf oktober 2023 is gewerkt aan het maken van varianten voor een gebiedsvisie. De varianten hebben allemaal dezelfde randvoorwaarde, maar zijn verschillend in de manier waarop deze randvoorwaarden uitgewerkt zijn en hoe ze uitgevoerd kunnen worden. In de varianten is te zien hoe de verschillende ambities invloed hebben op het plan.
Om hier goed inzicht in te krijgen is een overzicht gemaakt van de samenhang tussen de verschillende ambities. Dit wordt een ‘ambitieweb’ genoemd. Hiermee krijgen we inzicht in hoe de varianten op bepaalde ambities scoren en is het mogelijk om keuzes te maken. De mening van professionals, inwoners en andere belanghebbenden moeten bij deze afweging betrokken worden. De participatie is een belangrijke stap om inzicht te krijgen in de voorkeuren en keuzes van de inwoners en belanghebbenden in de samenleving. Deze participatie helpt het college om uiteindelijk met een voorstel voor de definitieve gebiedsvisie te komen waarin zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de ambities.
Bij de verkenningen naar het door de raad verzochte landschapspark heeft het college gezien dat de ruimte binnen het plangebied te klein is om een landschapspark te maken. Wel wil het college graag een landschapspark aan de buitenrand maken zoals in een amendement uit 2022 is aangenomen. Het college wil daarom onderzoeken hoe het park gemaakt kan worden als onderdeel van de Kromme Rijn Linie Landschap. Het landschapspark zal dan gedeeltelijk in de gemeente Houten liggen en gedeeltelijk in de gemeente Bunnik.
De varianten zijn op hoofdlijnen financieel doorgerekend. Hieruit blijkt dat de financiële haalbaarheid niet eenvoudig is, maar dat er genoeg mogelijkheden zijn binnen- of met beperkte bijstelling van de randvoorwaarden om tot een financieel haalbare gebiedsvisie te komen. Het niet meenemen van de overkoepelende groenopgave in de gebiedsexploitatie draagt bij aan de haalbaarheid van het plan.