Rondetafelgesprekken over restopgave spreidingswet, Enter en Omgevingsdienst Utrecht

Op 7 januari staan de eerste rondetafelgesprekken van het jaar gepland in de gemeente Houten. Op de agenda staan het invullen van de restopgave van de spreidingswet, Sociaal Cultureel Centrum Enter en de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Utrecht.

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen live bijgewoond worden, de rondetafelgesprekken kunnen ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  107/01 20:00uRaadzaal
Eef Stiekema

Invullen restopgave spreidingswet

207/01 20:00
Kamer 0.46+0.47

Bibi Verbeek

Sociaal Cultureel Centrum (SCC) Enter toekomstbestendig en Muziekvereniging Kunst na Arbeid (KNA) een nieuwe plek

  

Mathieu Cox

Ontwerp- gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Utrecht (ODU)

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergadering van 21 januari besproken.

Samenvattingen Raadsvoorstellen

Raadsvoorstel Invullen restopgave spreidingswet

De gemeente Houten heeft de taakstelling om 344 asielzoekers op te vangen. De Houten Hub voorziet in 175 plekken als deze locatie doorgaat, waarmee er nog 169 plekken overblijven. De gemeenteraad heeft in een motie (029-2024) opgeroepen om deze plekken te realiseren. Daarnaast heeft de raad in het raadsbesluit Houten Hub het college opgeroepen om aan de slag te gaan met de restopgave. Als Houten Hub niet doorgaat, zal in een later stadium voor nog 175 plekken meer plaats gevonden moeten worden. In dit raadsvoorstel worden randvoorwaarden genoemd en opties voor type locaties voor de restopgave van 169 plekken, waarmee het college verder kan. Met het uitvoeren van de spreidingswet doet Houten niet alleen wat wettelijk vereist is, maar neemt de gemeente ook zijn verantwoordelijkheid, net als veel andere gemeenten. 

Voor de VVD is Eef Stiekema woordvoerder bij dit onderwerp.

Raadsvoorstel Sociaal Cultureel Centrum Enter toekomstbestendig en Muziekvereniging KNA een nieuwe plek

In het collegeprogramma 2022-2026 is een onderzoek naar verbeter mogelijkheden van het gebouw van Sociaal Cultureel Centrum (SCC) Enter opgenomen. Bedoeling hiervan was om te onderzoeken hoe het pand beter toe te rusten is op het jongerenwerk van Van Houten&co én of er multifunctioneel gebruik mogelijk is voor culturele activiteiten waaronder muziek, beweging en ontmoeting.

In september 2024 heeft de raad de Startnotitie Herontwikkeling SCC De Grund vastgesteld. Om de herontwikkeling en woningbouw van De Grund mogelijk te maken moet er nieuw onderdak voor o.a. Muziekvereniging Kunst na Arbeid (KNA; ca. 90 leden) gevonden worden. Met de motie van de raad van 25 januari 2022 roept de raad het college op om De Grund niet eerder te slopen dan dat voor KNA en de andere huurders een nieuw onderkomen is gevonden.

KNA kan na de verbouwing in Enter worden ondergebracht en kan daar voor meerdere jaren ruimten huren die voldoen aan het eigen programma van eisen. Voor de overige gebruikers van De Grund zijn andere oplossingen gevonden.

Dit gemeentelijk vastgoed is na de verbouwing en uitbreiding beter te exploiteren en draagt bij aan de ambitie van Houten om in 2040 energieneutraal te zijn en 55% op CO2 uitstoot te besparen. Hiermee is het pand klaar voor de toekomst en wordt de levensduur verlengd. Voor de verbouwing en uitbreiding van Jongerencentrum Enter vragen we u in te stemmen met een investering van totaal € 1.023.000 incl. BTW en deze op te nemen in de begroting van 2025. Dit brengt € 22.000 aan structurele jaarlasten met zich mee die ten laste komen van de meerjarenbegroting 2025-2028.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp.

Raadsvoorstel Ontwerp -gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Utrecht

Op 7 december 2023 hebben de gezamenlijke algemeen besturen van de ODRU en RUD Utrecht besloten om te starten met het traject om te komen tot één robuuste omgevingsdienst voor de hele provincie Utrecht. In afgelopen periode hebben de omgevingsdiensten in onze provincie, RUD Utrecht en Omgevingsdienst regio Utrecht, het initiatief genomen om de oprichting van één omgevingsdienst in de provincie Utrecht voor te leggen. Gedurende de verkenning naar de meerwaarde van één omgevingsdienst in de provincie zijn informatieavonden georganiseerd waarin de gemeenteraad is geïnformeerd.

De route om tot één omgevingsdienst voor Utrecht te komen, is beschreven in de ‘Routekaart naar één Omgevingsdienst in Utrecht’ (december 2023). De route bestaat uit drie fasen: richten, inrichten en verrichten. Alle colleges in de provincie Utrecht wordt nu gevraagd om in te stemmen met de uitvoering van fase 2 (inrichten) en de ontwerp Gemeenschappelijke regeling. Daarnaast wordt gevraagd de ontwerp Gemeenschappelijke regeling ter zienswijze aan hun gemeenteraad/provinciale staten voor te leggen.

Tussen 11 april 2025 en 6 oktober 2025 volgt conform de Wet gemeenschappelijke regelingen nogmaals een traject waarbij de gemeenteraad om toestemming wordt verzocht om de definitieve regeling daadwerkelijk te treffen.

Voor de VVD is Mathieu Cox woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering voert Jan Rinkel het woord.