Raadsvergadering over spreidingswet en een toekomstbestendig Enter met plek voor KNA

In de vergadering wordt gedebatteerd over de Invulling van de restopgave in het kader van de spreidingswet, het toekomstbestendig maken van Enter met een plek voor KNA en het vormen van een nieuwe omgevingsdienst.

Voor de restopgave van de spreidingswet geldt dat de gemeente Houten de taakstelling heeft om 344 asielzoekers op te vangen. De Houten Hub voorziet in 175 plekken als deze locatie doorgaat, waarmee er nog 169 plekken overblijven. De gemeenteraad heeft in een motie (029-2024) opgeroepen om deze plekken te realiseren. Daarnaast heeft de raad in het raadsbesluit Houten Hub het college opgeroepen om aan de slag te gaan met de restopgave. Als Houten Hub niet doorgaat, zal in een later stadium voor nog 175 plekken meer plaats gevonden moeten worden. In dit raadsvoorstel worden randvoorwaarden genoemd en opties voor type locaties voor de restopgave van 169 plekken, waarmee het college verder kan. Met het uitvoeren van de spreidingswet doet Houten niet alleen wat wettelijk vereist is, maar neemt de gemeente ook zijn verantwoordelijkheid, net als veel andere gemeenten. Voor de VVD is belangrijk dat geborgd wordt dat er geen zogenaamde veiligelanders naar Houten komen; het liefst zien we dat er alleen statushouders worden opgevangen.

 Het tweede onderwerp waarover gedebatteerd wordt is het toekomstbestendig maken van Sociaal Cultureel Centrum Enter waarbij er ook plek komt voor Kunst Na Arbeid (KNA). Na het te verbouwen is het pand klaar voor de toekomst en wordt de levensduur verlengd. Voor de verbouwing en uitbreiding van Jongerencentrum Enter is een investering nodig van in totaal € 1.023.000. Dit houdt € 22.000 structurele jaarlasten in.

Tot slot wordt gedebatteerd over het samenvoegen van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) en Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) tot de Omgevingsdienst Utrecht (ODU). Gedurende de verkenning naar de meerwaarde van één omgevingsdienst in de provincie zijn informatieavonden georganiseerd waarin de gemeenteraad is geïnformeerd. De route om tot één omgevingsdienst voor Utrecht te komen, bestaat uit drie fasen: richten, inrichten en verrichten. Alle colleges in de provincie Utrecht wordt nu gevraagd om in te stemmen met de uitvoering van fase 2 (inrichten) en de ontwerp Gemeenschappelijke regeling.

Voor de onderwerpen na de schorsing geldt dat er geen debat meer wordt gehouden, maar dat er direct een besluit over genomen wordt. In de regel betekent dit dat deze raadsvoorstellen zonder wijzigingsvoorstellen worden aangenomen.

De vergadering kan bezocht worden of online bekeken worden via Notubiz.

Agenda

  1. Opening
  2. Vaststellen agenda
  3. Vragen halfuur
  4. Invullen restopgave spreidingswet
  5. Sociaal Cultureel Centrum (scc) Enter toekomstbestendig en Muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) een nieuwe plek
  6. Ontwerp-gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Utrecht (ODU)
  7. Schorsing
  8. Heropening
  9. Invullen restopgave spreidingswet
  10. Sociaal Cultureel Centrum (scc) Enter toekomstbestendig en Muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) een nieuwe plek
  11. Ontwerp-gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Utrecht (ODU)
  12. Vaststellen besluitenlijst raadsvergadering 10 december 2024
  13. Vaststellen doorlopende lijst ingekomen stukken 21 januari 2025
  14. Vaststellen geactualiseerde lijst openstaande Toezeggingen en Moties 21 januari 2025
  15. Sluiting