VVD Houten: “ Invullen restopgave spreidingswet alleen met statushouders of kansrijke asielzoekers“

In de raadsvergadering van 21 januari werd besproken aan welke voorwaarden locaties voor het invullen van de restopgave van de spreidingswet moeten voldoen. De VVD-fractie stelde voor om een randvoorwaarde toe te voegen en alleen statushouders op te vangen. Daarnaast riep fractievoorzitter Eef Stiekema op om te zorgen dat flexibel ingespeeld kan worden op het intrekken van de spreidingswet door de locatie(s) dan om te kunnen bouwen naar betaalbare woningen.

Voorzitter,

Migratie in Nederland is een probleem: de instroom is hoger dan we aankunnen. Het is wat ons betreft beter om asielopvang in de eigen regio te organiseren zodat mensen niet onnodig ver hoeven te reizen en snel terug kunnen op het moment dat dit kan. Sinds de val van dictator Bahsar Al Assad zijn bijvoorbeeld 125.000 Syriërs weer teruggekeerd vanuit Turkije, Jordanië en andere landen uit de regio om het land weer op te bouwen. We vertrouwen erop dat het huidige kabinet werk maakt van het opvangen in de regio zodat asielinstroom in Nederland op orde wordt gebracht. Tot die tijd moeten we doen wat we kunnen om te helpen.

Om mensen goed te kunnen helpen moet je de hulp wel kúnnen geven. Wat voor Nederland als land geldt, geldt ook voor de gemeente Houten. De VVD-fractie heeft dan ook zorgen over het grote aantal mensen dat nu in het kader van de spreidingswet opgevangen moeten worden. Kan Houten dit wel aan? Kunnen de ambtenaren in dit huis dit er wel bij hebben? Het zijn relevante vragen: als je een drenkeling redt, moet je namelijk zelf niet verdrinken. Maar door de spreidingswet worden we verplicht het grote aantal van 337 asielzoekers op te vangen. De VVD-fractie wil graag van het college horen op welke manier gezorgd wordt dat we dit aantal aan kunnen.

Daarnaast werkt het kabinet aan het intrekken van de spreidingswet. Kan het college aangeven wat de gevolgen zijn als de wet inderdaad wordt ingetrokken? Wordt er dan gestopt met het zoeken naar locaties? Wat als de wet wordt ingetrokken als er al een besluit is genomen over de locatie(s)?

Met deze onzekerheden is het verstandig om nu twee besluiten te nemen:

  1. vang alleen statushouders en eventueel kansrijke asielzoekers op en
  2. houdt rekening met de mogelijkheid om de locatie(s) geschikt te maken voor betaalbare huisvesting.

Ik zal dit toelichten.

Met het alleen opvangen van statushouders leveren we een even grote bijdrage in de opvangcrisis als wanneer we asielzoekers zouden opvangen. Er zitten immers momenteel bijna 19.000 statushouders in afwachting van definitieve huisvesting in de asielopvang. Door mee te helpen deze groep te laten doorstromen helpen we Ter Apel even goed en zorgen we er daarnaast voor dat er in Houten geen zogenaamde ‘veiligelanders’ worden opgevangen. Van statushouders is al vast komen te staan dat ze recht op een plek in Nederland hebben, dat geldt niet voor alle asielzoekers en zeker niet voor ‘veiligelanders’. Om dit te borgen dienen we een motie in waarin we het college oproepen daarover het gesprek aan te gaan met het COA.

Het tweede punt, rekening houden met het geschikt maken van de locatie(s) voor betaalbare huisvesting, stellen we voor omdat er dan flexibel ingespeeld kan worden op het eventueel intrekken van de spreidingswet. Daarnaast wordt er door het kabinet ook hard gewerkt aan het verminderen van de asielinstroom. Op het moment dat dit effect heeft, willen we hierop kunnen reageren door de locatie(s) om te bouwen naar betaalbare woningen. We willen daarom dat het college hier in de zoektocht rekening mee houdt en hierover in gesprek gaat met Woonin. We dienen hiervoor een motie in.

Voorzitter,

De VVD-fractie vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen. Dat moeten we echter alleen doen op een goede manier, dus zonder dat we door onze goede intenties kopje onder gaan en door voorbereid te zijn op het eventueel intrekken van de spreidingswet.