Rondetafelgesprekken over uiteenlopende onderwerpen

Op 4 februari zijn er weer rondetafelgesprekken in de gemeente Houten. Op de agenda staan de nieuwbouw van een Islamitisch Cultureel Centrum, de Omgevingspalet en een begrotingswijziging, kaderbrief en meerjarig beleidsplan van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL)

Onder de tabel kun je samenvattingen lezen waar de raadsvoorstellen over gaan en wie van de Houtense VVD het woord voert in het rondetafelgesprek en in de raadsvergadering.

De rondetafelgesprekken kunnen live bijgewoond worden, de rondetafelgesprekken kunnen ook live gevolgd worden via Notubiz

De stukken zijn terug te lezen via deze link.

Agenda

RTGDatum & TijdLocatieWieOnderwerp
  104/02 20:00uRaadzaal
Bibi Verbeek

Ontwerp verklaring van geen bedenkingen nieuwbouw Islamitisch Cultureel Centrum Handboog 3




Bibi Verbeek

Omgevingspalet (fase 1/3 Omgevingsvisie)

  

Mathieu Cox

WIL begrotingswijziging 2025, kaderbrief 2026 en meerjaren beleidsplan

Vragen of opmerkingen over deze en andere onderwerpen kunnen gesteld worden aan: fractie@vvd-houten.nl Meer informatie over de agenda van de rondetafelgesprekken, deze of eerder besproken raadsvoorstellen zijn te vinden via de website van de gemeente

Tijdens het rondetafelgesprek worden de raads- en commissieleden ook bijgepraat over actuele regionale onderwerpen. De raadsvoorstellen van deze rondetafelgesprekken worden in de gemeenteraadsvergadering van 18 februari besproken.

Samenvattingen Raadsvoorstellen

Raadsvoorstel Ontwerp verklaring van geen bedenkingen nieuwbouw Islamitisch Cultureel Centrum Handboog 3

In 2018 is een vergunning verleend voor een tijdelijk Islamitisch Cultureel Centrum met als doel in de toekomst een definitief centrum te realiseren. Het schetsontwerp van het definitieve centrum is in 2018 akkoord bevonden door het destijds zittende college. De nu voorliggende aanvraag is een uitwerking van dat plan.

Voor de locatie van dit initiatief geldt een uitwerkingsplicht. Door de invoering van de omgevingswet kan daar echter geen uitvoering meer aan gegeven worden. Om medewerking te kunnen verlenen aan de aanvraag, is daarom een planologische afwijking van het bestemmingsplan nodig.

Het college is bevoegd om te besluiten op de aanvraag omgevingsvergunning. Voorafgaand hieraan is echter een ontwerp Verklaring van geen bedenkingen (VVGB) van de gemeenteraad vereist, waarin deze aangeeft dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp.

Raadsvoorstel Omgevingspalet (fase 1/3 Omgevingsvisie)

Een belangrijke aanleiding voor de voorbereiding van de omgevingsvisie, en daarmee het omgevingspalet, is de Omgevingswet. Hierin staat dat elke gemeente vóór 1 januari 2027 over een vastgestelde omgevingsvisie moet beschikken. Maar ook zonder de Omgevingswet heeft de gemeente behoefte aan overkoepelend beleid over de fysieke leefomgeving. De komende jaren gaan we namelijk met flinke opgaven aan de slag die we niet los van elkaar kunnen oppakken.

We zoeken bijvoorbeeld naar ruimte voor nieuwe woningen, want ook in onze gemeente is een groot woningtekort. We zoeken naar mogelijkheden voor het duurzaam opwekken van energie, omdat we minder CO2 mogen uitstoten. We streven naar veilige en gezonde manieren om ons ook in de toekomst makkelijk te verplaatsen. En ook het herstel van de natuur en de kwaliteit van bodem en water zijn belangrijk voor onze toekomst.

Aan de andere kant willen we ook zuinig zijn op de huidige kwaliteiten in onze gemeente. Die willen we juist voor onze toekomst behouden en uitbouwen. Zoals onze betrokken inwoners en de scheiding van snel en langzaam verkeer. In “het Houtens DNA” zijn deze kwaliteiten eerder benoemd en uitgewerkt.

Voor de VVD is Bibi Verbeek woordvoerder bij dit onderwerp.

Raadsvoorstel WIL begrotingswijziging 2025, kaderbrief 2026 en meerjarenplan beleidsplan

Het dagelijks bestuur van WIL heeft drie stukken voor een zienswijze aangeboden: het Meerjarenbeleidsplan WIL 2026-2028 (MJBP), de Kaderbrief 2026 en de eerste Begrotingswijziging 2025.

In deze drie stukken heeft de WIL in het licht van het ravijnjaar en de maatschappelijke uitdagingen en opgaven, gezocht naar een balans tussen hoogwaardige dienstverlening aan inwoners en de financiële verantwoordelijkheid om een hierbij passende begroting op te stellen.

In het meerjarenbeleidsplan zijn inhoudelijke en financiële uitgangspunten geformuleerd. In het meerjarenbeleidsplan is ook een “ontwikkel-agenda” opgenomen. Daarin worden meerdere opties voorgesteld voor aanpassing van de dienstverlening. Het gaat om modernisering, aanpassingen om beter te voldoen aan het meerjarenbeleidsplan en opties waardoor de dienstverlening past binnen het nieuwe financiële kader.

In de zienswijze wordt aangegeven dat de gemeente Houten alle aangedragen opties uitgewerkt wil zien in de begroting 2026, die in april 2025 aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Uitwerking van de ontwikkel-agenda is alleen mogelijk als alle vier de WIL-gemeenten deze voorgestelde ontwikkelingen ondersteunen.

Voor de VVD is Mathieu Cox woordvoerder bij dit onderwerp in het rondetafelgesprek, in de raadsvergadering voert Eef Stiekema het woord.