Houten veiliger in de eerste helft van 2015

Afgelopen vrijdag werd het Veiligheidsbeeld Houten over de eerste helft van het jaar bekend. Je veilig voelen is een van de topprioriteiten van VVD Houten, daarom besteden we regelmatig aandacht aan veiligheid op onze website.

De gemeente Houten laat op haar website weten dat het aantal misdrijven in de eerste zes maanden van dit jaar met 13% gedaald is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook ten opzichte van de jaren daarvoor is het aantal misdrijven lager. Ten opzichte van de regio doet Houten het ook goed: in Midden Nederland daalde het aantal misdrijven met 8%. Goed nieuws dus!

Zoals altijd kan er bij een opsomming van feiten een kanttekening gemaakt worden. Zo zijn er grote verschillen tussen de verschillende vormen van criminaliteit: een fietsendiefstal of een inbraak in je woning kun je eenvoudigweg niet met elkaar vergelijken; daarom wordt er ook meer werk gemaakt van de zogenaamde 'high impact crimes'. 

VVD Houten is blij met de daling van het totale aantal misdrijven en waardeert de inzet van de politie en gemeente op dit vlak. 

Woninginbraken en autokraken

Als naar de details wordt gekeken valt op dat het aantal woninginbraken gedaald is met 11%, maar dat dit volledig te danken is aan het dalen van het aantal pogingen tot inbraak (-31%). Het aantal daadwerkelijke inbraken is met 30 gelijkgebleven ten opzichte van vorig jaar. Regionaal daalde het aantal woninginbraken nog harder met 19%.

Het aantal autokraken steeg weer eens, nu met 5% naar 142, dit terwijl er in de regio juist 5% minder in auto's werd ingebroken.   

Ook het aantal bedrijfsinbraken steeg: in de eerste zes maanden werd 39 keer ingebroken tegen 19 een jaar eerder, een stijging van maar liefst 105%. Volgens de gemeente is een deel van de stijging te herleiden tot één inbraak waar meerdere aangiften uit zijn voortgekomen. Met de stijging lijkt 2014 echter een eenmalige positieve uitschieter te worden. 

De afgelopen jaren heeft VVD Houten regelmatig aandacht gevraagd voor het aantal woning- en autoinbraken. Meerdere keren werd de gemeente gewezen op de mogelijkheid om (mobiele) ANPR camera's in te zetten tegen deze vormen van criminaliteit met hoge impact. ANPR camera's controleren nummerborden van passerende auto's en vergelijken deze met een lijst van nummerborden van bekende criminelen. RTV Utrecht berichtte vorige week dat hiermee in Veenendaal 2 inbrekers gepakt zijn. VVD Houten zal iedere gelegenheid blijven aanpakken om de burgemeester duidelijk te maken dat deze ANPR camera's inzetten verstandig is en dat deze de criminaliteit kunnen laten dalen. Op haar website geeft de gemeente nu overigens wel aan dat er een camerasysteem geplaatst wordt op de carpoolplaats.  

Geweld en vernieling

Het aantal geweldsmisdrijven steeg met 8% waar er in de regio een daling te zien was van 10%, mishandeling was in Houten de grootste stijger (van 25 naar 33, +32%).

Het aantal vernielingen steeg ook waarmee de trend voortgezet wordt: in de afgelopen vier jaar werd ieder jaar een stijging gerapporteerd. Sinds 2012 is het aantal vernielingen met 37% toegenomen.

Forse daling fietsdiefstallen

Positieve ontwikkelingen waren er op het gebied van huiselijk geweld (-20%), fietsdiefstallen (-34% terwijl er in de regio een stijging van 12% was), zakkenrollen (-71%) en het aantal meldingen van jongerenoverlast (-20%). 

En nu?

Dat is wat VVD Houten graag wil weten van de gemeente. In het Veiligheidsbeeld worden de cijfers weergegeven, op de website worden deze geduid.

Ten aanzien van een enkel type misdrijf wordt aangegeven wat gemeente en politie doen  (camerasysteem op de carpoolplaats, inwoners vragen op te letten, geen spullen achterlaten in de auto), maar er wordt bijvoorbeeld niet aangegeven wat gedaan wordt om het aantal geweldsmisdrijven en vernielingen tegen te gaan. 

Natuurlijk kunnen we zelf ook veel invloed hebben op onze veiligheid. Op deze website hebben we in het verleden vaker aangegeven dat inwoners ook veel kunnen doen door goed op te letten, inbrekers geen gelegenheid te geven en bij onraad direct 112 te bellen.