Wat heeft de VVD fractie dit jaar al bereikt?

Het reces is voorbij; de agenda van de gemeenteraad vult zich weer snel. Tijd om even stil te staan bij wat er dit jaar al bereikt is door de VVD fractie.

Houten is liberaler geworden

In de eerste helft van dit jaar werd Houten weer een stuk liberaler door een aantal belemmeringen voor ondernemers weg te nemen:

Liberale keuzes in bestemmingsplannen

Bestemmingsplannen in het buitengebied zijn de laatste jaren regelmatig geconcentreerd rond het onderwerp 'Spuitzones': hoe om te gaan met gewasbescherming en de omgeving. Emotie en ratio waren hierbij regelmatig in onbalans. Het doorzettingsvermogen van VVD wethouder Herman Geerdes om te zoeken naar een oplossing voor in dit dossier resulteerde in het aannemen van het raadsvoorstel ‘Nota gewasbescherming en Ruimtelijke Ordening’. Op deze manier kunnen ondernemers en hun omgeving weer verder bouwen aan een mooi en productief buitengebied. 

Daarnaast waren er diverse andere bestemmingsplannen waarbij bouwen en bedrijvigheid ondersteund zijn door de VVD fractie: Houten maken we samen, maar wat ons betreft ook: Houten werkt! Helaas werd het door de VVD gesteunde bestemmingsplan voor de verplaatsing van het bedrijf van Dort niet aangenomen in de raad. In feite was dit de enige tegenvaller waar mogelijk nog een vervolg op komt aangezien het besluit aangevochten wordt bij de Raad van State. Wij volgen dit met veel interesse.

Het herontwikkelen van de locatie Bogermanschool tot een toekomstbestendige woonvorm kan ook genoemd worden als een mooi initiatief uit de samenleving dat veel waardering verdient! Bij de Regenboogschool werd ervoor gezorgd dat omwonenden maximale invloed hebben op de bouwplannen. 

Verder werd de subsidierelatie met het Theater Aan de Slinger verminderd door goedkeuring te verlenen aan een bouwplan. Hierdoor kan de stichting meer activiteiten ontplooien waar geld mee verdiend kan worden; een mooie eerste stap in de goede richting.

Goed verlopen verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap

De campagne inzet van fractie en bestuur bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap hadden een goed resultaat! In PS verloor de VVD weliswaar enkele zetels, maar bleef het wel de grootste partij. In het Waterschap groeide de VVD met één zetel.

Richting de Provincie werd door de VVD fractie wethouder PS fractie en gedeputeerde aangespoord de juiste keuze te maken ten aanzien van de aansluiting op de A12 naar en vanuit het westen. Ook werd bekend dat de aansluiting richting het oosten er zal komen. Helaas is het nog niet gelukt om de aansluiting vanuit het oosten te krijgen. Voor de gebruikers van de weg en bewoners langs de huidige wegen blijft het een onvolledige oplossing.

Openbare ruimte en veiligheid
Er waren in het eerste halve jaar een aantal pittige debatten in de gemeenteraad over de financiering van het Beheer van de Openbare Ruimte (BOR). Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het vervangen en onderhouden van bruggen en wegen. Door toekomstige uitgaven beter inzichtelijk te maken en het invoeren van een systeem van toestandsafhankelijk onderhoud kon wethouder Geerdes duidelijk maken wat er in de komende jaren nodig is aan budget. Er ligt nu een plan dat toekomstbestendig is en tegemoet komt aan de wensen ten aanzien van de openbare ruimte. Bij de BOR gaat het niet om het kwaliteitsniveau van het dagelijks onderhoud (bijvoorbeeld maaien, onkruid verdelgen, etc). Wat dat betreft wordt er nu gemonitord om te bekijken of dit nu goed genoeg gaat. De VVD fractie ziet reikhalzend uit naar deze evaluatie. Wij vinden dat het huidige kwaliteitsniveau onvoldoende is, tijdens de evaluatie zullen we dan ook pleiten voor een beter dagelijkse onderhoud van de openbare ruimte. 

Verder werkten fractie en wethouder ook in de praktijk aan de openbare ruimte door zwerfafval op te ruimen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie en in de wijk Het Mos. In dat laatste geval was dit een samenwerking tussen de coalitiepartijen die gezamenlijk aan de slag gingen.

Vorige week werd bekend dat Houten in de eerste helft van het jaar veiliger is geworden. Er was een daling van 13% in het aantal misdrijven, goed nieuws dus! Veiligheid is een van de topprioriteiten waar de fractie van VVD Houten als een van de weinige partijen in onze gemeente regelmatig aandacht voor vraagt. 

Decentralisaties: zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid
De fractie van VVD Houten spande zich voortdurend in om te werken aan de invoering van de transities in het sociale domein waarbij zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid gestimuleerd worden. Er wordt altijd nagedacht op welke manier wij een bijdrage kunnen leveren in het activeren van mensen. Ook hier kan gezegd worden dat Houten liberaler is geworden. In Houten verlopen de decentralisaties vooralsnog zonder dat er zich grote problemen hebben voorgedaan. Als er op individueel niveau zaken fout gaan wordt dit door het college voortvarend opgepakt.

Schriftelijke vragen
De VVD fractie was kritisch en stelde in de eerste helft van het jaar een aantal schriftelijke vragen:
  • over de opmerkingen van de burgemeester over het verzoek van het COA om mee te denken bij de huisvesting van asielzoekers: waar gaat het concreet over, om hoeveel mensen gaat het, kan Houten dit aan voor wat betreft zorg, onderwijs, infrastructuur en vooral draagvlak in de samenleving?
  • over het waarborgen van privacy bij het laten maken van 360 graden panoramafoto’s: hoe zorgt de gemeente er voor dat de data niet vrij toegankelijk is?
  • over het niet adequaat reageren van de Regionale Uitvoerings Dienst op klachten van omwonenden over de windturbines (niet voldoen aan de maatwerkvoorschriften). Hoe zorgt de gemeente er voor dat het RUD  Eneco aan de afspraken houdt?
  • over het aantrekkelijker maken van winkelgebieden en aansluiting op de Retailagenda van de landelijke overheid. Gaat Houten hierop aansluiten?    

Vlak voor de vakantie werd ook de nieuwe website gelanceerd. Met deze nieuwe website wordt gaan we u nog beter informeren over wat we doen, waarom we bepaalde besluiten hebben genomen en nodigen wij u van harte uit om uw mening te geven.

En nu weer aan de slag voor een liberaler Houten!

Voor de komende periode staan er weer veel interessante dossiers op de agenda. De resultaten van het afgelopen half jaar geven veel energie om hiermee aan de slag te gaan en Houten nog liberaler te maken!