VVD fractie laat zich informeren in de Wetering

Op zaterdagmiddag hebben raadslid Marcel Dagniaux en commissielid Jan Rinkel namens de fractie van VVD-Houten de crisisnoodopvang aan de Wetering bezocht. Zij waren daar met andere fracties op uitnodiging van de gemeente Houten om een indruk krijgen van alles wat de afgelopen dagen is gebeurd.

Fractievoorzitter Eef Stiekema had zich eerder deze week al op op de hoogte laten brengen op de locatie. Morgen brengen de overige fractieleden een bezoek. Marcel en Jan werden bij Enter ontvangen door loco-burgemeester Michiel van Liere die na een kort welkomstwoord het woord gaf aan Willy Lageveen van Houten & Co.

Zij gaf een uitleg over de inzet van 60 tot 70 vrijwilligers die zich bezig houden met de organisatie van de inzameling van onder andere kleding, kussens, koffers, tassen en speelgoed. Deze door honderden Houtense inwoners gebrachte spullen sorteren zij,  zorgen dat kleding gewassen wordt en dat hiermee de "winkelvloer" gevuld wordt waar de vluchtelingen de noodzakelijke dingen kunnen uitzoeken. De hoeveelheid gebrachte spullen geeft aan hoe groot de betrokkenheid van de inwoners van Houten is. Door de aanwezigen werd veel waardering uitgesproken voor hun inzet.

De vertegenwoordiger van de gemeente gaf een inkijk in de organisatie, het opzetten en werken aan de hand van de draaiboeken en dergelijke. Aansluitend zijn de fractievertegenwoordigers heel kort naar sporthal De Wetering geweest om ter plaatse te kijken naar de coördinatieruimte en kregen ook daar een korte toelichting. In de afgelopen dagen hebben er zich geen problemen voorgedaan. Vanwege de privacy van de vluchtingen is er geen bezoek geweest aan de daadwerkelijke opvangruimte.

Inmiddels is de initiële opvang van 72 uur meteen zelfde termijn verlengd. Duidelijk is dat deze operatie een grote inspanning vergt van vrijwilligers (gecoördineerd door Houten & Co) maar ook de gemeentelijke organisatie. We hebben aan het college gevraagd hoe lang we als Houten deze inspanning vol kunnen houden en wat de reactie zal zijn op een eventuele vervolgvraag van het COA. Dit laatste wordt vandaag of uiterlijk maandag al actueel. Het college gaf aan dat het standpunt hierover nog geformuleerd moet worden.

Wij blijven dit als VVD-fractie uiteraard goed volgen. In het interpellatiedebat in de Raad van aanstaande dinsdag zullen we het college onder meer bevragen over het plan van aanpak dat is opgesteld.