"Voorzitter,
Allereerst wil de VVD-fractie haar waardering uitspreken voor het vele werk dat door college en ambtelijke organisatie is verzet voor deze jaarrekening. Ook het open karakter van technisch vooroverleg met de ambtelijke organisatie waardeert de VVD-fractie ten zeerste.
Deze waardering neemt echter niet weg dat VVD een aantal kritische opmerkingen heeft t.a.v. de voorliggende stukken. Dit betreft vooral de informatiewaarde van jaarrekening en jaarverslag in het bijzonder voor de Raad en met name:
- tijdigheid van de informatie: mede n.a.v. vragen van de VVD is door het college toegezegd dat de Raad in het vervolg sneller wordt geïnformeerd over (verwachte) majeure afwijkingen in het geprognosticeerde resultaat
- prestatie-indicatoren met de vermelding "NNB" (nog niet bekend) zijn niet acceptabel; zeker niet van partijen die door de gemeente gesubsidieerd worden. De Raad kan zich door het ontbreken van een aantal indicatoren geen volledig beeld vormen van de stand van zaken.
- toegankelijkheid van de informatie: de VVD heeft in de RTG dit al aan de orde willen stellen maar daar was onvoldoende ruimte voor; wij vinden het belangrijk dat de Raad, bij lezing van het verslag, sneller een beeld krijgt over "hoe de vlag erbij hangt". Voor de kwalitatieve criteria is hiervoor al een poging gedaan (overigens zonder weging waardoor de vraag is of het totaalbeeld dat geschetst wordt representatief is voor het geheel). Ook het totaalbeeld van de andere indicatoren, vooral EFFECT-indicatoren, moet beter en makkelijker toegankelijk worden gemaakt.
- Kwalitatieve indicatoren die op groen zijn gezet worden standaard niet voorzien van een toelichting; in een aantal gevallen zou hier wel degelijk een toelichting op zijn plaats zijn; hierover is ook door de Audit en rekeningcommissie een opmerking gemaakt).
- Voor de volgende begroting en rekening een verbeteringsslag maken in de richting van minder maar wel SMART'er geformuleerde indicatoren.
De genoemde opmerkingen over inhoud en toegankelijkheid van de jaarstukken passen helemaal in de ingezette trend richting een nog meer open en transparantere (bestuurs)stijl.
Daarnaast vraagt de VVD aandacht voor ontwikkelingen t.a.v. de WIL. De stijgende uitvoeringskosten, gecombineerd met het op onderdelen nog steeds niet halen van wettelijke termijnen in de dienstverlening baren de VVD-fractie zorgen. De Raad heeft nog onvoldoende mogelijkheden om bij te kunnen sturen.
Ook het bedrag van bijna 2,3 miljoen euro onder de kop "overige vorderingen bijstandsverlening" vindt de VVD-fractie fors. Het betreft hier onder meer "onterecht verstrekte uitkeringen". Bij navraag bleek het totale saldo niet nader specificeerbaar. De VVD vindt het belangrijk om informatie te hebben over de diverse componenten van dit saldo. Wij steunen van harte het onderzoek dat op korte termijn, namens de Raden van drie WIL gemeenten waaronder Houten, wordt uitgevoerd door de rekenkamercommissie naar verbetering van de sturingsmogelijkheden voor de Raden t.a.v. het reilen en zeilen van WIL.
Het positieve exploitatieresultaat is behaald door strakke sturing op de uitgaven. Ook op het groot onderhoud is ruim € 750.000 gerealiseerd dan begroot. De VVD heeft eerder al vragen gesteld over het mogelijke risico dat de gemeente loopt door dit deels uitgestelde onderhoud. Aangegeven is dat dit geen consequenties heeft maar in de paragraaf kapitaalgoederen wordt gemeld dat: "De huidige financiële realiteit maakt dat we te maken hebben met drie fasen van ombuigingen. Deze hebben effect of zullen effect hebben op het niveau van onderhoud".
De VVD vraagt zich of hoe e.e.a. zich tot elkaar verhoudt? Loopt de gemeente nu wel of niet op termijn een risico door dit lagere onderhoudsniveau?
Ten slotte: De VVD fractie kijkt er naar uit om, via de ARC de komende periode, mede als klankbord te dienen om weer een stap vooruit te zetten in de kwaliteitsverbetering van de informatievoorziening."