Auto-inbraken
In maart waren er in maar liefst 42 autoinbraken (of pogingen daartoe). In februari werden er op deze website nog 17 gemeld, door nagekomen meldingen kwam het eindtotaal in die maand op 21, in maart verdubbelde het aantal (pogingen tot) autoinbraak dus! Vooral autobezitters die hun auto op de Koedijk (8), Meidoornkade (7), de Hoofdveste (5) en de Staart (5) hadden staan werden getroffen. Verder werd ook Houten Zuid gevonden door het dievengilde.
Al na de eerste week van de afgelopen maand stelde Eef Stiekema al informeel vragen aan Burgemeester de Jong omdat er toen al 21 meldingen van autokraak waren geweest. Deze reageerde dat er inderdaad een piek te zien was geweest in week 10: "Mede naar aanleiding van soortgelijke pieken in autoinbraken waarbij men het gemunt heeft op vaste navigatiesystemen en airbags zijn er zogenaamde 100% controles uitgevoerd op de invalswegen van Houten. Ook binnenkort wordt er weer een dergelijke controle uitgevoerd. Zoals het er nu naar uitziet gaan deze controles in de nabije toekomst regulier (maandelijks) in het werkgebied van Lekpoort worden uitgevoerd. Daarnaast surveilleert de politie opvallend én onopvallend in de wijken en controleert zij verdachte voertuigen en personen. De poliltie deelt ook flyers uit aan automobilisten." De Jong geeft verder aan dat het gezien het karakter van de inbraken moeiijk te voorspellen is waar en wanneer extra politie-inzet nodig is.
Ook doet de burgemeester een beroep op autobezitters: "Voor wat betreft de auto-inbraken waarbij losse buit (laptops, tassen) wordt meegenomen geldt dat dit zich met name richt op een aantal locaties zoals bijv. de Koedijk, parkeerplaats Colonie. Er zijn op die locatie door de eigenaar borden en camera’s opgehangen en er zijn aanvullende afspraken gemaakt met de ondernemer. Het personeel spreekt de gasten aan op de risico’s van het achterlaten van spullen in de auto. Ditzelfde geldt voor Expo Houten.Helaas blijkt nog maar al te vaak dat bezoekers de waarschuwing niet serieus nemen."
Op dinsdag 11 maart twitterde @PolitieHouten: Net op #Veste 2 bekende autokrakers gecontroleerd. Nog geen daadwerkelijke inbraak. Hadden verm. kastje mee om digitale app. te zoeken. ^JT
Reactie van de gemeente: "Hieruit blijkt dat de autokrakers gericht zoeken naar spullen die mensen in de auto hebben achtergelaten. Ook verstoppen van spullen in de auto heeft geen zin. Door te surveilleren en toezicht te houden zijn deze twee autokrakers gezien en gecontroleerd. Maar het begint dus bij het meenemen van spullen uit de auto, daarbij geldt overigens ook dat iedere tas die zichtbaar in de auto achterblijft aanleiding kan geven tot een autokraak. De dieven kunnen niet zien of het een tas met vuile was is of dat er waardevolle spullen in zitten!"
Helaas staan niet alle inbraken op het overzichtsplaatje.
Woningen
In maart werd ingebroken in 5 woningen, bij 3 woningen werd een poging gedaan. Van de 'geslaagde' inbraken valt op dat hiervan vier in het buitengebied plaatsvonden. Er werd twee keer ingebroken in Tull en 't Waal, één keer in Schalkwijk en één keer in 't Goy. Ook werd er ingebroken aan de Kruisweg op de grens met Bunnik.
Afgelopen maand stuurde Waaks een bericht om mensen attent te maken op het belang van goed deurbeslag: "De laatste tijd zien we dat inbrekers gebruik maken van professioneel gereedschap om sloten te openen door de cilinder rechtstandig uit de deur te trekken. Deze methode is nagenoeg geruisloos en binnen 1 minuut uit te voeren. Vooral nieuwbouw woningen en renovatie projecten zijn erg in trek omdat hier vaak 3-punts / meerpunts sloten geplaatst zijn. U kunt dit voorkomen door een cilinder te plaatsen die tegen dit, zogenaamde kerntrekken, beveiligd is. Ook kan bestaand deurbeslag worden vervangen door een beslag met kerntrekbeveiliging. Zonder een aangepaste beveiliging op het beslag van de voor- en achterdeur komt een inbreker dan makkelijk een huis binnen. Bij een kerntrekker wordt een gehard stalen schroef gebruikt. De schroef draait de inbreker in de cilinder. Daarna wordt de cilinder uit het beslag getrokken en kan de deur vaak binnen twee à drie minuten nagenoeg geruisloos geopend worden. In het geval van een meerpuntsslot opent gelijk de hele afsluiting. Ook woningen met een Politie Keurmerk Veilig Wonen zijn zonder aanpassing niet bestand tegen deze inbraakmethode."
John Kersemakers, bouwkundig specialist van Vereniging Eigen Huis, erkent dat de kerntrekmethode steeds vaker wordt toegepast, maar weet ook dat deze methode niet nieuw is. “Die bestaat al jaren. Gelukkig zijn er veel beveiligingsbedrijven die al meerdere jaren het antikerntrekbeslag of tegen kerntrek beveiligde cilinders standaard toepassen.” John Kersemakers adviseert eigenwoningbezitters die zich zorgen maken, of willen weten of hun slot beveiligd is tegen kerntrekken, contact op te nemen met de plaatselijke beveiligingsspecialist.