Debat over wonen in Houten - nu en in de toekomst

Gisteravond is in de raadszaal van de gemeente Houten een Woondebat gehouden waarbij de vraag “Hoe blijft Houten ook in de toekomst een gemeente waar je wilt (blijven) wonen?” centraal stond. Verschillende sprekers gaven in een korte presentatie hun visie en gingen daarna met het publiek in debat. Van de VVD-fractie waren Robert Paling en Jan Rinkel aanwezig.

Na een welkomstwoord door wethouder Jocko Rensen werd door de gemeente een korte schets gegeven van de huidige situatie en hoe Houten zich gaat ontwikkelen en welke gevolgen dat heeft voor het wonen. Op dit moment zijn er ongeveer 19.300 huishoudens en de verwachting is dat er nog ongeveer 2000 huishoudens bijkomen in de periode 2015-2025. Ook wordt na 2025 een forse vergrijzingsgolf verwacht. Dit heeft gevolgen voor de woningmarkt; er moeten 1800 woningen bij komen, er is nog veel vraag van starters en jonge gezinnen en een grote behoefte aan eengezinswoningen en een kleine behoefte aan appartementen. De behoefte aan sociale huur kan nog toenemen door de verwachte toename van lage inkomens terwijl de zogenaamde scheefhuur nog steeds blijft bestaan.

Door de gemeente zijn vier speerpunten geformuleerd:

  •           Faciliteren van diversiteit, keuzevrijheid en duurzaamheid
  •           Richten op doelgroepen: gezinnen en ouderen
  •           Betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen
  •           Wonen en zorg

Na deze presentatie werden de winnaars van de videowedstrijd 'Woonvisie Houten 2025' bekendgemaakt. Bij de jongeren waren dat Irene Wolfis en Melissa van Tuil en bij de volwassenen Jop de Jong. Door Jocko Rensen werden de prijzen uitgereikt.

Hierna was het de beurt aan verschillende organisaties en vertegenwoordigers om hun “pitches” te doen. Makelaars, Viveste, huurdersadviesraad, projectontwikkelaars, ouderenbonden en Zorgspectrum gaven daarbij in het kort hun visie waarbij vooral aandacht uitging naar de vergrijzing, de roep om betaalbare koop- en huurwoningen, mogelijkheden om binnen de Rondweg verdichting toe te passen, combinatie van wonen en zorg, meer appartementen, toekomstbestendig bouwen en de lange wachttijden voor jongeren.

Aan de hand van de vier bovengenoemde speerpunten werden de aanwezigen uitgedaagd om met elkaar in discussie te gaan. Ook gevoelige onderwerpen zoals in de hoogte bouwen en buiten de rondweg bouwen kwamen daarbij aan de orde. De waarschuwing werd gedaan om niet teveel  geclusterde of geconcentreerde woningen te realiseren voor de specifieke doelgroepen; een samengesteld woningaanbod voor jongeren, ouderen en gezinnen met een variatie in koop en huur wordt op prijs gesteld. Dit zorgt voor levendigheid en afwisseling. Ook werd gepleit voor betaalbare grotere appartementen. Gezinnen waarbij de kinderen het huis hebben verlaten kunnen op die wijze van eengezinswoningen doorstromen naar die appartementen waardoor ook de eengezinswoningen makkelijker op de markt beschikbaar komen.

In de discussie kwamen ook punten zoals grondexploitatie, de welvarendheid van Houten, kwetsbare ouderen en de flexibiliteit van de toekomstige woonvormen aan de orde.

Al met al is veel materiaal aangedragen dat verwerkt kan worden in een concept-woonvisie die in december gereed moet zijn. Hierin staan dan de visie, ambitie en maatregelen op het gebied van wonen in Houten tot en met 2025 met een doorkijk naar 2040. Uiteindelijk zal de woonvisie begin 2016 worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter bespreking en besluitvorming.