Markt voor mantelzorgers een succes

Op 7 november organiseerde de gemeente Houten de eerste markt voor mantelzorgers in twee leegstaande winkels in het overdekte gedeelte van het winkelcentrum het Rond. Robert Paling van de VVD fractie bezocht de markt en doet verslag.

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor ondersteuning aan mensen met een beperking en daarmee ook voor hun mantelzorgers. De rol van mantelzorger is in toenemende mate van belang bij het verlenen van hulp in een tijd waarin de zorg gebaseerd is op eigen verantwoording en wat iemand zelf nog kan met ondersteuning van familie en anderen in zijn of haar omgeving. Een goede informatie voorziening over de mogelijkheden voor ondersteuning van de mantelzorger is daarbij van groot belang. De gemeente Houten heeft die informatievoorziening goed op orde op haar website. Hier is ook een overzicht is te vinden van de 10 organisaties die op de markt van 7 november aanwezig waren. In aanvulling op de ‘Hulpwijzer Houten’ verscheen er deze maand de ‘Informatiekrant Houten met elkaar’, die huis aan huis is bezorgd. Ook daarin informatie over mantelzorg.

Tot 2014 verstrekte de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een blijk van waardering aan de mantelzorgers, vanaf 2015 ligt ook deze taak bij de gemeente. De gemeente heeft daarom de mantelzorgers die bij haar bekend zijn uitgenodigd voor de Mantelzorgmarkt op 7 november in twee leegstaande winkels in het overdekte gedeelte van het winkelcentrum het Rond. Het was een verrassend en innovatief initiatief van de gemeente in samenwerking met de ondernemers: een combinatie van gebruikmaken van leegstaande winkelruimte om activiteit te creëren op Het Rond, informatievoorziening en beloning van mantelzorgers en het besteden van een deel van de beloning ter plaatse op een markt met lokale producten.

De markt bleek een succes en vanaf 12.00 uur vormde zich al een flinke rij voor de aanmeldbalie. Daar kregen de mantelzorgers hun blijk van waardering in de vorm van muntjes en een VVV bon. Vervolgens werden ze welkom geheten door wethouder Jocko Rensen (PvdA). Tien organisatie uit Houten en daar buiten waren aanwezig en gaven informatie over de rol die zij spelen in de advisering en zorgverlening in Houten. Na de serieuze gesprekken was er voor elk wat wils op de drukbezochte productenmarkt. Een concept dat zeker voor herhaling vatbaar is.