VVD HOUTEN STELT VRAGEN OVER BIJDRAGE NS AAN FIETSSTALLING

Begin februari 2014 kondigde de NS aan dat treinreizigers als het aan de NS ligt hun fiets gratis in een bewaakte stalling moeten kunnen zetten. De spoorwegen zijn daarover in gesprek met ProRail, gemeenten en het Rijk, die aan het plan moeten meebetalen. Binnenkort beginnen proeven in de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Breda en Den Bosch. De gemeenten, ProRail en de NS delen de kosten.

VVD Houten heeft hierover de volgende vragen:

  • Is het college op de hoogte van deze plannen van de NS?
  • Is het college van plan om met NS in contact te treden om de al gerealiseerde gratis fietsenstalling in Houten en Castellum onderdeel te laten uitmaken van deze proef?
  • Wil het college hierbij de invoering van het gebruik van een eigendomsticket betrekken zodat diefstal uit de fietsenstalling bemoeilijkt wordt?
  • Gaat het college in dit overleg, gezien het nieuwe beleid van NS, dan aanspraak maken op een verhoging van de bijdrage van NS aan de exploitatiekosten van de gratis fietsenstalling in de fietstransferia in Houten?

VVD Houten stelt deze vragen omdat de bewaakte fietsenstallingen in Houten niet gratis zijn. Dat zijn ze wel voor de gebruikers, maar niet voor de gemeente. Jaarlijks wordt er een bijdrage van €200.000 betaald door de gemeente. De aankondiging van NS om de kosten in een aantal plaatsen te delen biedt mogelijkheden voor Houten om de bijdrage te verlagen. 

Het fietstransferium is niet gratis