VVD Statement Retailvisie 2015-2025

Onderstaand statement werd uitgesproken door VVD fractievoorzitter Eef Stiekema in de gemeenteraad van Houten op 15 december 2015 bij de behandeling van de Retailvisie Houten 2015-2025.

“Geachte voorzitter, college, collega raadsleden en belangstellenden op de tribune,

Met de Retailvisie 2015-2025 is een document opgesteld waarbij een heldere analyse heeft geleid tot duidelijke en soms scherpe keuzes. Vanuit ons liberale gedachtegoed was meer vrijheid voor de ondernemers in de visie gewenst geweest, maar gezien de analyse die ten grondslag ligt aan de visie denken we dat de keuzes die gemaakt zijn goed te verdedigen zijn.

Het college stelt met de Retailvisie in de hand dat er voortgebouwd moet worden op de huidige situatie waarbij het beleid afgestemd moet worden op de toekomstige vraag van 45-60 jarigen en gezinnen.

Hierbij moet de bereikbaarheid van de winkelcentra goed blijven of verbeterd worden. Het terugdraaien van de ‘knip’ op het Rond zoals de ondernemersvereniging voorstelt ziet onze fractie niet zitten: de geschetste oplossing brengt teveel gevaar met zich mee in het verkeer rond De Heemlanden en fietshoofdroutes. Dat de ondernemersvereniging zich verder goed kan vinden in de visie stemt de VVD tevreden; er is dan ook goed geluisterd naar de Houtens ondernemers. Dat is belangrijk aangezien ze voor veel werkgelegenheid en levendigheid zorgen in onze mooie gemeente. 

De analyse maakt duidelijk dat er potentieel een enorme winkel overcapaciteit is van 18%. Hierdoor zullen er in de toekomst winkelpanden herbestemd moeten worden zodat het aantal vierkante meters daalt. Dit zal niet vanzelf gaan, het wordt dan voor ons allen zaak om de rug recht te houden. De gemeente zal haar regierol dan ook moeten gaan uitvoeren om te zorgen dat de Retail zich volgens de visie ontwikkeld.

Blijven nog een drietal vragen openstaan voor de VVD fractie:

  • In het kader van de Retaildeal geeft het college aan dat er een stappenplan gewerkt wordt voor een toekomstbestendige retailstructuur; wanneer kunnen wij een uitwerking hiervan verwachten?
  • Er wordt in de regierol gesproken over deregulering op thema’s als terrassen en evenementen en op retailconcepten om de ondernemers ruimte te geven. In dat tweede geval gaan we ervan uit dat dit naar aanleiding van initiatieven uit de sector opgepakt wordt. Zijn er in het eerste geval al concrete stappen vanuit de gemeente ten aanzien van terrassen en evenementen?
  • In het rondetafelgesprek werd ons door een inspreker gewezen op een aantal punten waarbij de visie op een storende wijze afwijkt van het bestemmingsplan. Wij dienen daarom een amendement in om deze omissies recht te zetten (bijgevoegd onder dit artikel).

De fractie van VVD Houten stemt in met het raadsvoorstel.

In onderstaande bijlage is op één pagina een samenvatting van de analyse, visie en rollen van de gemeente terug te lezen.