Natuur & recreatie

Houten wordt gewaardeerd voor het vele groen tussen en in de wijken. Dat gaan we verder versterken. Recreatieve groenvoorzieningen in en om Houten zorgen voor ontspanning en bieden mogelijkheden voor sport en het beleven van de natuur. Waar mogelijk worden deze natuurgebieden uitgebreid in samenwerking met de grondeigenaren en er wordt speciaal aandacht gegeven aan de biodiversiteit. Recreatieve natuurgebieden en historische locaties zijn goed bereikbaar via fiets- en wandelpaden en hebben parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen.

Ondernemers in het buitengebied wordt gelegenheid geboden passende recreatieve en horecavoorzieningen te exploiteren. De erkenning door UNESCO van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Neder-Germaanse Limes als werelderfgoed brengt voor Houten mooie kansen voor recreatie en ontwikkeling, maar ook grote verantwoordelijkheid met zich mee.

  • Woningbouw gaat altijd samen met aanleg van groen en blauw.
  • Natuur houdt niet op bij de gemeentegrens. Voor het behoud en uitbreiding van natuur en historisch landschap wordt daarom nauw samengewerkt met de gemeenten in het Kromme Rijngebied. Samen met Bunnik wordt bos Nieuw Wulven verder ontwikkeld.
  • Natuur moet goed bereikbaar zijn. Voor de toegang tot Nieuw Wulven wordt een ruim wandelpad aangelegd vanaf de Spoorhaag, naast het fietspad, zodat wandelaars, sporters en senioren veilig hun weg vinden naar dit unieke stukje Houten.
  • We willen steeds meer bewegen en de natuur in. Daarom wordt er in en rondom Houten een netwerk van wandelpaden ontwikkeld van bestaande en nieuwe voetpaden zodat er vanuit de wijken mogelijkheden zijn voor korte en langere wandelingen, met sportieve uitdagingen en rustpunten.
  • Houten heeft veel unieks te bieden. Samen met VVV Kromme Rijnstreek en omliggende gemeenten worden fiets- en wandelroutes langs historische locaties en karakteristieke landschappen verder ontwikkeld en breed onder de aandacht gebracht.
  • Weidevogels zijn kenmerkend voor het Houtense landschap. Samen met de boeren, de Stichting Weidevogelbeheer Eiland van Schalkwijk en het Hoogheemraadschap zorgen we voor goede bescherming in het buitengebied.
  • We zijn zuinig op wat we hebben. Het historisch karakter van het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met de unieke forten, zoals fort Honswijk, wordt beschermd volgens de normen gesteld door UNESCO bij de erkenning als werelderfgoed.
  • Fort Honswijk moet goed bereikbaar zijn. Houten werkt nauw samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in het project Sterke Lekdijk om fort Honswijk via veilige wandel- en fietspaden te ontsluiten, naast een passende toegangsweg voor de auto’s.
  • Om het buitengebied van Houten vitaal te houden is de agrarische sector belangrijk, er moet daarom voldoende ruimte zijn voor agrarische bedrijvigheid en uitbreiding met andere functies. Om de lege schuren in het buitengebied tegen te gaan verruimen we de mogelijkheden om te ondernemen.