Realistisch en betaalbaar

Duurzaamheid is veelomvattend. Het leveren van energie moet gegarandeerd zijn en blijven. Dit betekent voor ons: inclusief voldoende keuzevrijheid. Dit wordt de komende jaren vooral van belang bij het mogelijk uitbreiden van het warmtenet in Houten Zuid en het isoleren van woningen in Houten Noord. De betaalbaarheid van alle maatregelen is een uitdaging waar we oog voor hebben. We moeten de rekening niet doorschuiven maar ook niet afwentelen op lagere en middeninkomens.

Als het gaat over het opwekken van duurzame energie dan kiest de Houtense VVD zoveel mogelijk voor zonnepanelen op dak. In de afgelopen jaren zijn er voorlopig voldoende windturbines en zonnevelden gerealiseerd of vergund in onze gemeente. Om de CO2 uitstoot in Nederland tot vrijwel nul te reduceren is wat ons betreft meer kernenergie nodig in Nederland. Dit zorgt voor een stabiele en betrouwbare energievoorziening zonder dat het hele land vol windturbines staat of waardevolle landbouwgrond vol gelegd wordt met zonnepanelen. We maken ons daarom sterk bij onze partijgenoten van de Tweede Kamer voor uitbreiding van kernenergie in Nederland. Binnen de gemeente zien we goede kansen voor aardwarmte en aquathermie in de toekomst. 
  • Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn. We volgen hierin het tempo wat het Rijk ons voorschrijft.
  • We zijn kritisch op het omschakelen van gas naar alternatieven als die alternatieven niet voldragen zijn of een inperking van de keuzevrijheid geven. De lasten voor de eindgebruiker mogen ook niet stijgen.
  • Wij ondersteunen het streven naar een energieneutraal Houten. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie. Zon op dak heeft daarbij onze grote voorkeur.
  • De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie, werkgelegenheid en een circulaire economie. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, koopt de gemeente producten en diensten duurzaam en circulair in.
  • We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. Zo stimuleren we het gebruik van duurzame energie.
  • De pilot om zoveel mogelijk producten voor de gemeente centraal te leveren en dan met stille elektrische voertuigen door te zetten (de zogenaamde ‘last mile’) zouden we graag breder inzetten.

Houten is klaar voor extreme weersomstandigheden

We moeten ervoor zorgen dat onze omgeving zo wordt ingericht dat extreme weersomstandigheden geen overlast geven. Zo mogen riolen niet overlopen door heftige regenbuien en wordt door een groene omgeving gezorgd dat het in de bebouwde omgeving niet onnodig warm wordt.  

  • De gemeente zoekt de samenwerking op met waterschappen om wateroverlast te verminderen en maatregelen te nemen om gevolgen van hitte en droogte op te vangen, in zowel de stedelijke en agrarische gebieden. Bij bouwplannen, zowel als bij weg- en natuuronderhoud wordt rekening gehouden met bodem en waterbeheer: beter vasthouden van water, tegengaan van verspilling en stimuleren van het hergebruik van water.
  • Bij het aanleggen van een nieuw rioolstelsel scheidt de gemeente regenwater van huishoudelijk afvalwater. Zo stimuleren we hergebruik van water en gebruiken we minder. Ook het afkoppelen van regenwaterafvoer, het verwijderen van tegels in de tuin en groen op het dak wordt gestimuleerd.