Vlot van A naar B

We verplaatsen ons allemaal voortdurend. We gaan naar werk, bij vrienden en familie op bezoek of wandelen een rondje in onze buurt om de hond uit te laten. Hoe we ons ook verplaatsen: het is fijn om zonder al te veel gedoe van A naar B te komen. Dat de doorstroming goed is, je niet ergens in de file staat op weg naar de A27 of A12 of te laat bij je afspraak bent. En het is bovenal belangrijk dat verkeerssituaties veilig zijn voor voetganger, fiets, scooter, motor en auto.

  • We zijn er trots op dat Houten twee keer tot Fietsstad van Nederland is verkozen, dit niveau willen we graag zo houden. Hiervoor is het nodig dat fietsverbindingen worden uitgebreid, bijvoorbeeld richting Culemborg en Utrecht Science Park. Ook willen we dat de doorgaande fietspaden verbreed worden om meer ruimte te bieden aan de verschillende gebruikers zoals pedelecs, bakfietsen, e-bikes en golfkarretjes.
  • Voor het buitengebied is goed openbaar vervoer belangrijk zodat alle inwoners mobiel blijven.
  • Wij blijven ons onverminderd inzetten voor de volledige aansluiting op de A12.
  • Wij zorgen voor voldoende parkeerruimte, ook bij nieuwbouw. Betaald parkeren willen we zoveel mogelijk vermijden en in ieder geval niet uitbreiden.
  • De aanleg van oplaadpunten voor elektrische auto’s en e-bikes houdt gelijke tred met de toename van deze vervoersmiddelen. Zeker in nieuwbouwwijken zal naar een geschikte inpassing worden gekeken.
  • Bereikbaar betekent toegankelijk voor iedereen: ook voor mensen met een beperking. Zoals voor slechtzienden, slechthorenden, rolstoelgebruikers en ga zo maar door. We laten de bereikbaarheid in de gemeente hier regelmatig op toetsen.
  • Deelauto’s zijn in opkomst maar nog geen grootschalig alternatief, als inwoners initiatieven hebben moeten we die ondersteunen.
  • We werken aan goede doorstroming van het verkeer: voor fiets, auto en openbaar vervoer. Door verschillende vormen van vervoer beter op elkaar aan te sluiten komen we sneller aan op onze bestemming. En voorkomen we onnodige files.
  • Verkeersveiligheid heeft onze prioriteit. We richten onze straten en wijken, in het bijzonder in de buurt van scholen en sportclubs, veilig in. Speciale aandacht hebben wat dat betreft knelpunten bij het Oude Dorp en op De Molenzoom. Dat doen we in samenwerking met politie, ouders en buurtbewoners.
  • We zijn trots op initiatieven zoals dat van de Stichting Duurzaam Vervoer Houten waarbij vrijwilligers zich inzetten om minder mobiele mensen van A naar B te helpen en ondersteunen dit.